Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Testiranje velikog priobalnog vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 26 Travanj 2011 17:18

Tijekom slijedećih pet godina projekt HiPRWind (High Power, High Reliability Offshore Wind Technology) će postaviti temelje za postavljanje, u potpunosti funkcionalnog priobalnog vjetroagregata proizvodne snage 10-20 MW. Usporedbe radi, snage vjetroagregata koji su trenutno u upotrebi iznose od 300 kW do 6 MW.

Ispitna platforma u zaljevu Bay of Biscay

Matthias Hofmann, iz SINTEF Energy Research, izjavio je da se u zaljevu Bay of Biscay sjeverno od Španjolske trenutno gradi ispitna platforma za vjetroagregat snage 1MW gdje će se vršiti testiranja najnovijih rezultata istraživanja. Ispitna platforma biti će gotova kroz tri godine i pomoći će u prelasku sa testiranja malih dimenzija na instalacije velikih dimenzija u priobalju.

Plutajući vjetroagregat namjenjen za duboke vode mora biti dizajniran potpuno drugačije od dizajna kakve viđamo na kopnu. Najveći izazovi nalaze se kod dizajna lopatica rotora i samih kontrola sustava, a uz to, nove će jedinice morati biti sposobne djelovati samostalno što je više moguće.

Nije dovoljno samo imati priobalne vjetroagregate, rukovanje i održavanje također donosi neke izazove, kao što je pristupanje samim vjetroagregatima. Primjerice, kod nemirnog mora i visokih valova biti će vrlo teško doći do samih vjetroagregata kako bi se obavilo održavanje, nadodao je Hofmannov kolega Harald Svendsen.

Velika količina snage

Uz sam razvoj koncepta za vjetroagregat snage 10-20 MW, članovi projekta razmatraju mogućnosti međusobnog povezivanja jedinica, te njihovog spajanja na elektroenergetsku mrežu.

Prednosti postavljanja vjetroagregata na moru već su dobro poznate, a najvažnije su bolji režim vjetra i mogućnost gradnje većih elektrana. Jedan blok dimenzija 60x60 km na Sjevernom moru u mogućnosti je proizvesti više električne energije nego sve norveške hidroelektrane zajedno, dok bi deset takvih blokova moglo proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje cijele Europe.


Izvor: http://www.hyperwind.eu/

Problem je: kako to ostvariti? Vjetroagregati već stoje u plitkim vodama Ujedinjenog Kraljevstva i Danske. No, u budućnosti će na priobalnim lokacijama biti previše vjetroagregata, te će na zahtijev zaštite okoliša instalacije morati biti smještene što dalje od obale.

Sudjelovanje SINTEF

Znanstvenici iz SINTEF-a sudjelovati će na dvije od deset podkategorija u ovom projektu.

Jedna podkategorija vezana je za spajanje na mrežu i prijenos snage od vjetroelektrana do elektroenergetske mreže na kopnu. Neki od izazova na ovom području uključuju smanjenje gubitaka energije i zadovoljavanje strogih zahtjeva kvalitete u pogledu opskrbe energije. Između ostalog, vjetroagregati će pomoći u stabilizaciji isporuke u slučaju pada mreže.

Prema znanstvenicima ova kategorija će biti kombinacija uredskih studija i eksperimenata malih dimenzija u SINTEF/NTNU-ovom laboratoriju za obnovljive izvore energije.

Druga kategorija uključuje sastavljanje svih prikupljenih podataka i izradu plana temeljenog na prikupljenim podacima. Trebalo bi dobiti odgovore na pitanja kao što su: koji su koraci u gradnji plutajućeg vjetroagregata snage 10 MW?; koji bi se tržišni i logistički izazovi mogli pojaviti? Ove aktivnosti uključiti će sve kompanije koje sudjeluju u projektu, te će prikupiti podatke kroz radionice i sastanke.


Činjenice o HiPRWind:

  • Projekt Europske unije, HiPRWind ima ukupan proračun od 19,8 milijuna eura
  • Konzorcij priobalne tehnologije vjetroagregata i plutajućih vjetroagregata ima 19 europskih partnera, uključujući: ABB, Technip, Idesa i Wölfel. Voditelj projekta je njemačka kompanija Fraunhofer Gesellschaft
  • Trajanje projekta: 2010. – 2015.
  • SINTEF i NTNU su članovi projekta

Energija vjetra u Norveškoj – novosti

U Norveškoj su trenutno u razvoju tri potencijalna koncepta za proizvodnju energije iz energije vjetra: Hywind i Sway se temelje na vjetroagregatima postavljenima na stupove usidrene za morsko dno, a Wind-Sea ima tri vjetroagregata postavljena na plutajuću platformu u obliku jednakostraničnog trokuta. Hywind je u radu od 2009. godine, dok su druga dva koncepta još u fazi modela. Hywind je usidren u jugozapadnoj Norveškoj, no s obzirom da je u vlasništvu kompanije Statoil, ne može se koristiti za testiranja od strane istraživačkih instituta.

SINTEF ima visoku razinu stručnosti na području energije vjetra, uključujući priobalni vjetar, a desetak istraživača u SINTEF Energy Research rade puno radno vrijeme samo na ovom području. Kada je Norveško istraživačko vijeće otvorilo jedanaest istražnih centara za ekološki prihvatljivu energiju, SINTEF Energy Research-u su dodiljeni na upravljanje centri Nowitech i Cedren. Nowitech se fokusira na priobalnoj tehnologiji energije vjetra, a Cedren doprinosi razvoju i širenju ekološki prihvatljivih projekata.

Kao rezultat toga, Nowitech, u Trondheim-u, i Norcowe, u Bergenu, su prošle godine dobili sredstva za izgradnju plutajućeg testnog vjetroagregata koji će prikupljati podatke i testirati niz različitih dizajna. Izgraditi će i plutajuću stanicu za mjerenje vjetra i valova.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com

Tags:     HiPRWind      offshore      10MW      SINTEF
Index članka
Testiranje velikog priobalnog vjetroagregata
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?