Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kineska vjetroelektrana 3.000. CDM projekt E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Svibanj 2011 21:06

Vjetroelektrana u Kini će postati 3.000-ti projekt registriran pod Kyoto protokolom pod CDM-om (Mehanizmi za čisti razvoj) – dio UN-ovog mehanizma za smanjenje emisija CO2 na način koji omogućuje održivi razvoj – izjavila je agencija Ujedinjenih Naroda u utorak.

Prema UNFCC izvještaju, 41 vjetroagregat koji se nalazi u Unutrašnjoj Mongoliji će proizvoditi do 49,5 MW električne energije, te će smanjiti ispuštanje CO2 za 101.000 tona godišnje. UNFCC izvršna tajnica Christiana Figueres je izjavila da se CDM-ovi još uvijek razvijaju od svojih početaka 2005. i da su nadmašili sva očekivanja u broju projekata, ali i u svojoj mogućnosti da privuku privatne investicije. CDM je tek nedavno uspio privući projekte obnovljivih izvora enegije kao što su vjetar, solar i slično, a dosada je često bio slučaj da se provodi projekt smanjenja emisija CO2 u industriji čiji je utjecaj na klimu bio upitan.

Iako je CDM bio uspješan pri poticanju razvoja obnovljivih izvora energije u zemljama u razvoju, manje pozitivna je činjenica da recimo u Europi od 20% smanjenja emisija CO2, na što se EU obvezala, samo 8% se mora dogoditi u Europskoj Uniji, a ostatak se može prebaciti na druge zemlje preko CDM-a. To u praksi znači da Europa plaća Kini da razvija industriju obnovljivih izvora energije kako Europska teška industrija ne bi morala napraviti velike redukcije u emisijama CO2.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     kineska      vjetroelektrana      co2      projekt      unfcc      cdm
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?