Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

G.W.E.C. razočaran odlukom Japana da zaobiđe energiju vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 13 Lipanj 2011 18:10

Tajnik Svjetskog vijeća za energiju vjetra, Steve Sawyer, izrazio je razočaranje u odluku Japana da se usredotoči samo na povećanje kapaciteta solarne energije, bez spomena bilo kakvih planova vezano za energiju vjetra.

Na forumu, koji pruža priliku za izravne, neformalne rasprave među vođama grupe G8, održanom 26. svibnja u Deanuvilleu, japanski premijer Naoto Kan objavio je odluku Japana o napuštanju nuklearne energije. Umjesto toga, Japan će se usredotočiti na solarnu energiju kroz inicijativu pod nazivom „Sunrise Plan“.

Prema novinama The Mainichi Daily News, namjera ove inicijative je postavljanje solarnih ćelija na sve strukturno prihvatljive zgrade i ustanove u Japanu do 2030. godine.

Ovakav korak u obnovljive izvore energije učinjen je zbog nedavnog tragičnog iskustva s nuklearnom energijom u nuklearnoj elektrani Fukushima. Prije ove tragedije, Japan je od nuklearnih elektrana dobivao 30% svoje ukupne električne energije, te je do 2030. godine planirana izgradnja dodatnih kapaciteta koji bi tada pokrivali čak 50% potreba za električnom energijom.

G.W.E.C. je upozorio kako bi zbog usredotočenosti na Sunrise Plan drugi obnovljivi izvori energije, kao što je energija vjetra, mogli biti zanemareni.

Gospodin Sawyer izrazio je razočaranje činjenicom da premijer Kan nije spomenuo nikakvu nadogradnju kapaciteta energije vjetra, te je naglasio kako Japan ne smije propustiti priliku za implementaciju bogatih potencijala vjetra na svom kućnom pragu.

Prema nedavno objavljenom izvješću japanske vlade, Japan ima goleme resurse energije vjetra, koji mogu pomoći u ostvarenju značajnog napretka u smjeru energetske neovisnosti. Izračunato je da Japan ima potencijal ostvariti čak 1.900 GW energije iz energije vjetra, od čega je 300 GW na moru, a 1.600 GW na kopnu.

Međutim, krajem 2010. godine, zemlja je imala samo 2.3 GW kapaciteta iz enegije vjetra. Čak i prije incidenta u Fukushimi, japanska Udruga industrije vjetra izrazila je potrebu za razvojem 50 GW kapaciteta, od čega 25 GW na moru, i 25 GW na kopnu.

Vijeće energije vjetra istaknulo je da unatoč nedavnim najavama za implementaciju tehnologija obnovljivih izvora energije, Japan ima vrlo niske službene ciljeve za iskorištavanje obnovljivih izvora. Trenutno, država ima cilj da tek 10% ukupnih potreba za energijom do 2020. godine dolazi iz obnovljivih izvora.

No, prema novinama The Japan Times, država će postaviti nove ciljeve koji bi trebali činiti 20% do 2020. godine.

Premijer Kan izjavio je kako će Japan sada preispitati svoj energetski plan, i postaviti nove ciljeve. Mobilizirati će sve svoje resurse kako bi razbili barijeru za praktičnu primjenu zbog aspekata kao što su tehnologija ili financije, te će učiniti obnovljive izvore energije glavnim izvorom energije.

 

Izvor: http://www.ecoseed.org

Tags:     G.W.E.C.      Japan      solarna energija      energija vjetra      Fukushima
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?