Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina korača na europsko tržište energijom vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 06 Srpanj 2011 14:29

Najveći kineski proizvođač vjetroagregata napravio je veliki korak na europsko tržište energijom vjetra kojim su dugo dominirali domaći proizvođači. Točnije, riječ je o ugovoru za izgradnju irske vjetroelektrane ukupne vrijednosti 1,5 milijardi eura.

U potezu, koji su analitičari proglasili najznačajnijim od strane neke kineske kompanije u Europi, Sinovel Wind Group je potpisao ugovor sa Mainstream Renewable Power, irskim developerom vjetroelektrana, prema kojem bi u Irskoj, u slijedećih pet godina, trebali biti postavljeni kineski vjetroagregati. Ukupna snaga projekta trebala bi iznositi 1.000 MW, što je dovoljno za opskrbu više od 500.000 kućanstava. Trenutno ukupna snaga svih postavljenih vjetroagregata u Irskoj iznosi 1.400 MW.

Sinovel je u travnju najavio manji ugovor sa grčkim distributorom električne energije, kompanijom PPC, za vjetroagregate na kopnu i na moru ukupne snage 200-300 MW. No, veličina Irskog ugovora potresla je industriju. Eduardo Tabbush, analitičar konzultantske kompanije Bloomberg New Energy Finance kaže kako je ovo značajan korak ulaska kineske tehnologije u Europu.

U Sinovelu, za kojeg BTM tvrdi da je trenutno drugi po veličini proizvođač vjetroagregata u svijetu, smatraju da drugi europski ugovori tek slijede. Lecheng Li, potpredsjednik Sinovela, izjavio je kako je međunarodna strategija ključna u planu proširenja, a Europa je važan dio te strategije.

Među deset najvećih proizvođača vjetroagregata nalaze se i četiri kineska, a njihove jedinice mogu biti i do 30% jeftinije od onih koje proizvodi konkurencija. Prema EWEA-i, europski proizvođači, kao što su Vestas, španjolska Gamesa i njemački Enercon, dugo vladaju tržištem u Europi, i trenutno čine 89% regionalnog tržišta.

Tabbush smatra značajnim činjenicu da je Sinovel sklopio ugovore u dvije eurozone s najproblematičnijim ekonomijama, te tvrdi da nije očekivao, u tako kratkom roku, vidjeti takve ugovore u središtu europskog tržišta.

 

Izvor: http://www.e24.se

 

Tags:     Kina      Irska      Sinovel
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?