Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U svijetu koji se suočava s klimatskim promjenama rješenje je energija vjetra - tvrde u Kanadi E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 08 Srpanj 2011 16:02

David Suzuki, najpoznatiji kanadski borac za zaštitu okoliša, odbacio je kritike o energiji vjetra i naglasio kako bi tehnologija koja ne stvara štetne emisije trebala bit prihvaćena u svijetu koji se bori s klimatskim promjenama.

 

Nije lako pronaći tehnologiju koja bi zadovoljila sve zahtjeve sustava i očuvanja okoliša, no s rastućim negativnim posljedicama korištenja fosilnih goriva trebali bi sagledati svoje mogućnosti, rekao je Suzuki za novine Georgia Straight, te je naglasio da u tom slučaju energija vjetra ima velikih prednosti.

Suzuki, koji je prije bio profesor genetike, je naglasio kako iskazana zabrinutost da energija vjetra uzrokuje zdravstvene probleme nije opravdana. Znanstvena istraživanja pokazuju da zvukovi koje stvaraju vjetroagregati, a koji se djele u tri kategorije (čujan zvuk, niska frekvencija i infrazvuk), imaju mali do nikakav učinak na ljudsko zdravlje.

Iako bi uvijek trebali biti otvoreni prema novim istraživanjima po bilo kojem pitanju, dokazi jasno pokazuju da pravilno izgrađeni vjetroagregati ne predstavljaju nikakvu štetu za zdravlje, a vjetar postaje privlačniji izvor energije ako uzmemo u obzir glavnu energetsku alternativu, ugljen i druga fosilna goriva.

Kanadska medicinska udruga procjenila je da je u 2008. godini zagađenje zraka u Kanadi bilo odgovorno za 21.000 prijevremenih smrti, 92.000 posjeta hitnoj pomoći, te 620.000 posjeta liječniku.

Suzukijev komentar objavljan je dan nakon što je Kanadska udruga za energiju vjetra (CanWEA) pozitivno ocjenila najavu vlade Ontaria za ponudu ugovora za dodatnih 19 projekata koji bi trebali dodati novih 1.018 MW kapaciteta energije vjetra u elektroenergetsku mrežu Ontaria.

Novi objekti omogućiti će otvaranje novih radnih mjesta u građevinarstvu, proizvodnji i održavanju; potaknuti će uvelike potrebna gospodarska ulaganja u ruralne djelove; te će pružiti novu, čistu i jeftinu električnu energiju građanima Ontaria, izjavio je Robert Hornung, predsjednik CanWEA-e.

Kanada trenutno ima 4.611 MW instaliranih vjetroagregata, a Ontario je vodeća provincija sa 1.656 instaliranih MW.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     Kanada      CanWEA      utjecaj buke
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?