Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Odgađanje cilja od 30% moglo bi naštetiti konkurentnosti E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 09 Srpanj 2011 11:27

U utorak je Europski parlament glasao protiv smanjenja emisija stakleničkih plinova za 30% do 2020. godine. Ovakav razočaravajući potez mogao bi, u najgorem scenariju, naštetiti europskom vodstvu u tehnologijama koje se bore protiv klimatskih promjena.

 

Iako glasovanje nije imalo stvarnog zakonodavnog utjecaja, svakako odašilje negativan signal donošenju odluka u EU.

Trenutno je Europa vodeća na području tehnologije energije vjetra privlačeći time milijarde eura vrijedne investicije (u 2010. godini investicije su iznosile 12,7 milijardi eura) i stvarajući tisuće novih zelenih radnih mjesta. No, Kina, S.A.D., Južna Koreja, Japan i drugi imaju veliku želju zauzeti europsku poziciju broj jedan.

Dizanje ljestvice sa trenutnih 20% na 30% odaslalo bi dodatne pozitivne signale investitorima da su obnovljivi izvori energije, posebice energija vjetra, budućnost europske opskrbe električnom energijom, izjavio je Rémi Gruet, regulatorni poslovni savjetnik u EWEA.

Na posljednjem glasovanju 258 glasova bilo je za prihvaćanje prijedloga kojeg je sastavio Bas Eickhout, član Europskog parlamenta, a 347 glasova bilo je protiv. Prijedlog je odbijen nakon izmjene o uklanjanju poziva Europskoj uniji da poveća cilj smanjenja CO2 na 30% do 2020. godine. Izmjena je predložena od strane Europske pučke stranke i Europskih konzervativaca i reformista.

Iako međunarodni klimatski pregovori ne pokazuju napredak, Europa ne može zaustaviti svoje klimatske ambicije. Kinezi, Amerikanci i drugi svjesni su rastućeg zelenog energetskog tržišta, i spremni su postati konkurentni. Europa mora imati ambiciozno klimatsko zakonodavstvo, koje će nastaviti poticati europsku konkurentnost kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, i na taj način zadržati vodeću poziciju.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     EU      EWEA      emisije      klimatske promjene
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?