Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra nastavlja poticati rast obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 15 Srpanj 2011 16:31

Prema izvješću objavljenom početkom tjedna, energija vjetra i ostali obnovljivi izvori energije isporučili su prošle godine procijenjenih 16% ukupne svjetske potrošnje električne energije, i ostvarili su 20% ukupne svjetske proizvodnje električne energije.

Izvješće pod nazivom REN21 Renewables 2011 Global Status Report, objavljeno u Parizu, pokazalo je da sektor obnovljivih izvora energije nastavlja s rastom unatoč ekonomskoj krizi, ukidanju poticaja i niskoj cijeni prirodnog plina.

U izvješću za novinare, Mohamed El-Ashry, predsjednik Upravnog odbora REN21, je rekao kako danas potrošači sve više koriste energiju iz obnovljivih izvora, a njezin kapacitet nastavlja s rastom, cijene nastavljaju padati, i udio u ukupnoj potrošnji električne energije nastavlja se povećavati.

Izvješće REN21 pokazalo je da kapaciteti obnovljivih izvora energije trenutno čine oko četvrtine ukupnih svjetskih kapaciteta proizvodnje električne energije. Ukoliko se uzmu u obzir i hidroelektrane (procjenjuje se da ih je u 2010. godini izgrađeno oko 30 GW), obnovljivi izvori činili su u 2010. godini oko 50% ukupnih izgrađenih novih kapaciteta električne energije.

Ukupno gledano, u sektoru energije vjetra prošle je godine izgrađeno najviše kapaciteta (slijedili su ga hidroelektrane i solarni FN), a poticajne tarife i druga politika obnovljivih izvora nastavlju biti glavni pokretači rasta.

Početkom 2011. godine najmanje je 119 zemalja imalo na državnoj razini neku vrst poticajne politike i ciljeva za obnovljive izvore energije, što je više nego dvostruko više od 55 zemalja u 2005. godini, stoji u izvješću.

Prošle su godine investicije u obnovljive izvore energije dosegle rekordnih 150 milijardi eura; za oko jednu trećinu više od investicija u 2009. godini, te za oko pet puta više od investicija u 2004. godini.

U izvješću se navodi kako su novi kapaciteti energije vjetra u 2010. godini iznosili 39 GW, što je više od bilo kojeg drugog obnovljivog izvora energije, te čak tri puta više od ukupnih svjetskih kapaciteta izgrađenih prije pet godina (11,5 GW). Kao rezultat toga, postojeći kapaciteti povećali su se za 24% u odnosu na 2009. godinu, te su ukupni svjetski kapaciteti krajem 2010. godine iznosili 198 GW. U 2010. godini najmanje 52 zemlje povećale su svoj postojeći kapacitet.

U izvješću se također navodi kako su ukupni postojeći kapaciteti do kraja 2010. godine bili dovoljni da zadovolje procijenjenih 2,0 - 2,5% svjetske potrošnje električne energije.

Ovotjedno izvješće slijedi izvješće izdano u ožujku, koje je pokazalo kako je tehnologija energije vjetra, sa 67 milijardi eura investicija, prošle godine bila preferirana od strane investitora u sektoru čiste energije.

U izvješću izdanom u ožujku od strane Pew Charitable Trusts, stoji kako su se investicije u sektor energije vjetra u 2010. godini povećale za 34%, te kako je Europska regija, sa primljenih 66 milijardi eura, bila vodeća u investicijama.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     REN21      ciljevi      ukupna svjetska potrošnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?