Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Plutajuće turbine do 2020. godine E-mail
Autor Nives Jerkić   
Utorak, 05 Siječanj 2010 00:00

Ogromne količine vjetra pušu morima dubljim od 30 metara. Nažalost postavljanje priobalnih vjetroagregata u dublje vode u svrhu korištenja energije vjetra i proizvodnje električne energije je trenutno jednostavno preskupo.

Koliko god zvučalo futuristički, plutajući vjetroagregati bi mogli biti rješenje. Prema Henriku Stiesdalu, glavnom tehničkom direktoru Siemensa i njegovoj izjavi u zadnjem izdanju "Wind Directions", Siemens će možda već 2020. imati rješenje za korištenje energije vjetra u dubljim vodama.

Siemens_Hywind
izvor: www.siemens.com

Iako ideje plutajućih vjetroagregata postoje već desetljećima, 2009. će ostati zapisana kao godina u kojoj je prvi takav vjetroagregat postavljen u, ili preciznije, na more. StatoilHydro je ovo ljeto postavio 2.3 MW Siemensov model poznat kao "Hywind" zapadno od obale Norveške.

Tradicionalno, priobalni vjetroagregati imaju gravitacijske temelje koji sjede na dnu mora i dovoljno su teški da ih drže stabilnima ili pak imaju toranj od rešetkastog čelika poznat kao "jacket foundation" za veće dubine. Za razliku od toga, Hywind vjetroagregati imaju plutajuću platformu koja je povodcima spojena na morsko dno.

Glavni izazov svakog plutajućeg vjetroagregata je osigurati njegovu stabilnost. Dosada su plutajući modeli pokušavali rješiti taj problem na različite načine – npr. sa utezima koji bi povukli vjetroagregat u vodu kako bi bio stabilniji. "Hywind" projekt je u tome otišao nekoliko koraka dalje. Zakretanjem lopatica vjetroagregata omogućuje se održavanje njegove stabilnosti putem kompjuterskog programa koji prati gibanje lopatica i stupa.

Stiesdal kaže da je "plutajuća energija vjetra u svom djetinjstvu", i citira problem održavanja. Već sada postoje određeni problemi s vremenskim uvjetima koji omogućavaju brodovima da servisiraju priobalne vjetroagregate samo kada vrijeme dopusti – a ako vjetroagregati odu dublje i dalje od obale taj će problem vjerojatno postati još kompliciraniji. Ne pomaže ni činjenica da  se plutajući vjetroagregati prirodno malo pomiču, pa je samim time na njima puno teže raditi nego na onima koji su stabilni.

Hywind vjetroagregat bi po planu trebao ići u dvogodišnje testiranje i Stiesdal je siguran da neće trebati još puno vremena da sektor plutajućih vjetroagregata postane komercijalno iskoristiv. Priobalni sektor je prešao put iz djetinjstva do velikih izgradnji u 9 godina (1991-2000), tako da on smatra da plutajuća energija vjetra može postići isto.

"Siemens i StatoilHydro očekuju da će plutajući vjetroagregati biti komercijalno iskoristivi u idućih pet do deset godina".

Cijeli članak se pojavio u zadnjem izdanju Wind Directions-a.

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     vjetar      plutajuće turbine      Wind Directions      Hywind
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?