Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Japan planira izgradnju plutajućih vjetroagregata na obali Fukushime E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 14 Rujan 2011 21:45

Nakon nuklearne katastrofe koja je pogodila Fukushimu, Japan se odlučio uključiti u razvoj plutajućih vjetroegregata koji bi se koristili u dubokim vodama sjeverne Pacifičke obale.

Masanori Sato, ministar trgovine, je izjavio kako Japan ima cilj dostići Europu u sektoru energije vjetra. Kako bi postali vodeći u iskorištavanju energije vjetra na moru, Japan mora provesti vlastite studije i potaknuti vlastiti razvoj i proizvodnju.

U slijedećih pet godina Japan planira uložiti 10 do 20 milijardi jena u postavljanje šest ili više plutajućih vjetroagregata na sjeveroistočnoj obali. U projekt će biti uključene i kompanije kao što su Mitsubishi Heavy Industries i Fuji Heavy Industries, izjavio je Sato.

Kada je riječ o plutajućim vjetroagregatima, Norveška trenutno sa svojim pilot projektom ima vodeću ulogu, dok Velika Britanija i Portugal proučavaju tehnologiju.

Nakon tsunamija koji je u ožujku pogodio sjeveroistočnu obalu prouzročivši jednu od najvećih nuklearnih katastrofa, Japan će uložiti oko trećine proračuna za hitne slučajeve u obnavljanje obale. Točnije, riječ je o više od 10 trilijuna jena. Prošli mjesec parlament Japana donio je zakon o poticanju ulaganja u obnovljive izvore energije.

Japan, jedna od država s najvećom emisijom stakleničkih plinova, počeo je razmatrati postavljanje konvencionalnih vjetroagregata u priobalje, no studije su pokazale da su plutajući vjetroagregati bolje rješenje.

Nakon početnog petogodišnjeg programa, ministar trgovine se nada razvoju vjetroelektrane na moru kapaciteta od oko 1.000 MW do 2020. godine. No, njen uspjeh ovisi o profitabilnosti plutajućih vjetroagregata, te o pregovorima sa lokalnim ribičima, izjavio je službenik ministarstva trgovine, Hiroyuki Iijima.

Energija vjetra trenutno iznosi tek 1% japanske potražnje za električnom energijom. Ovaj mjesec vlada bi trebala početi sa revizijom energetskih ciljeva. U planu je bila izgradnja 13 novih nuklearnih reaktora do 2030. godine, a sada od 54 reaktora, zbog kontrole održavanja, radi njih 11.

 

Izvor: http://www.reuters.com

Tags:     Japan      offshore      plutajući vjetroagregati
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?