Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra proizvela rekordnu snagu u jedno trenutku u UK E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2011 14:05

Prema RenewableUK, energija vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu proizvodila je rekordnih 3 GW električne energije u nacionalnoj prijenosnoj mreži u jednom trenutku.

Rekordna količina električne energije iz energije vjetra proizvedena je 6. rujna, a riječ je o 3021 MW, što je bilo 7,2% ukupne angažirane snage u prijenosnoj mreži tog trenutka. Rekord je postignut nakon što je vjetar koji je preostao nakon uragana Irene zahvatio Ujedinjeno Kraljevstvo početkom rujna.

Stvarna količina proizvedene električne energije čak je i veća jer je trećina svih postavljenih vjetroagregata u državi (32%) spojena izravno na lokalne distribucijske elektroenergetske mreže, a ne na nacionalnu prijenosnu mrežu.

Nakon što se pribroji i ta brojka od 1,5 GW, količina proizvedene električne energije iz energije vjetra iznosi 4,5 GW, što čini više od 10% ukupnih potreba za električnom energijom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvršna direktorica u RenewableUK, Maria McCaffery, izjavila je kako ovi rekordni podaci pokazuju da energija vjetra pruža sve veće količine električne energije domovima i kompanijama diljem države. To je dobar razlog za daljnje povećanje kapaciteta i maksimalno iskorištavanje energije vjetra u Britaniji. Prednosti su jasne – proizvodi se čista energija, smanjuje se skup i nesiguran uvoz fosilnih goriva, te se stvara desetak tisuća novih radnih mjesta, zaključuje McCaffery.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Ujedinjeno Kraljevstvo      elektroenergetska mreža      RenewableUK      BWEA
 
Komentari (1)
Snaga a ne energija vjetroelektrana
1Ponedjeljak, 26 Rujan 2011 14:00
Marijan Kalea
Ne radi se o rekordnoj količini električne energije proizvedene vjetroelektranama već o rekordnoj angažiranoj snazi vjetroelektrana u jednom trenutku!

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?