Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Unatoč ekonomskoj krizi iskorištavanje energije vjetra u EU očekuje rast E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 07 Listopad 2011 12:06

Na konferenciji koju je Kanadsko udruženje za energiju vjetra (CanWEA) održalo u Vancouveru, zaključeno je da će, u doglednoj budućnosti, Europa, Azija i Sjeverna Amerika ostati vodeći u razvoju iskorištavanja energije vjetra.

Predsjednik CanWEA-e i član odbora u GWEC-u, Robert Hornung, izjavio je kako bi sektor energije vjetra u Južnoj Americi, Africi, Bliskom Istoku, i Australiji i Novom Zelandu također trebao zabilježiti značajan rast tijekom slijedećih godina. Industrija energijom vjetra općenito može očekivati svjetlu budućnost unatoč svjetskoj ekonomskoj krizi.

Hornung smatra kako je trenutno Kina ključni pokretač, dok Europa ostaje stabilna energetska regija koja može očekivati stalan rast. No, sektor energije vjetra u Južnoj Americi je trenutno slab i nesiguran zbog nestabilnog gospodarstva i političke nesigurnosti prema energiji vjetra i drugim obnovljivim izvorima energije.

GWEC izvještava kako su, do kraja 2010. godine, ukupni instalirani kapaciteti energije vjetra dosegli 194,4 GW. Prošle godine Kina je bila vodeća u svijetu sa instaliranim kapacitetom od čak 42,3 GW, na drugom mjestu bio je S.A.D. sa 40,1 GW, a treće mjesto zauzela je Njemačka sa 27,2 GW. Španjolska, Italija, Francuska, Ujedinjeno Kraljvestvo i Danska bili su među deset vodećih.

Kada je riječ o regijama, Europa je bila vodeća u svijetu, sa 86 GW; sa 58,6 GW Azija je bila druga, a Sjeverna Amerika bila je na trećem mjestu sa 44, 1 GW.

Jacopo Moccia, direktor analize politike u EWEA, izjavio je na kongresu kako je sektor energije vjetra imao velike koristi od Europske direktive za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije iz 2001. godine i od Direktive za obnovljive izvore energije iz 2009. godine. Naglasio je i činjenicu da je udio energije iz energije vjetra u ukupnoj europskoj potražnji za električnom energijom iznosio 5,3%, te da EWEA očekuje kako će ukupni europski kapaciteti iznositi 141 GW do 2015. godine, 230 GW do 2020. godine, 324 GW do 2025. godine, te 400 GW do 2030. godine.

Na drugom mjestu, odmah nakon prirodnog plina, energija vjetra u EU ostvarila je porast kapaciteta od 75,7 GW u razdoblju od 2000. do 2010. godine, zaključio je Moccia.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     CanWEA      EWEA      GWEC      Europa      Kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?