Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

WindMade certifikat E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 14 Listopad 2011 12:14

WindMade je jučer objavio standard za prvu globalnu potrošačku oznaku koja će označavati organizacije koje, za svoj rad ili proizvodnju, koriste energiju vjetra ili druge oblike obnovljivih izvora energije. Oznaku podupiru: UN Global Compact, WWF, Vestas Wind Systems, Global Wind Energy Council (GWEC), Lego Group, Bloomberg i PricewaterhouseCoopers.

WindMade je prva ekološka oznaka koju podupire UN Global Compact, te je sukladna promoviranju samoodrživosti kompanija i razvoju samoodrživosti, izjavio je Georg Kell, izvršni direktor UN Global Compact-a, te je nadodao kako bi oznaka WindMade mogla potaknuti i unaprijediti korištenje obnovljivih izvora energije diljem svijeta.

Cilj oznake WindMade je povećati korištenje energije vjetra na svjetskoj razini, te na taj način doprinijeti smanjenju klimatskih promjena i povećanju energetske sigurnosti i učinkovitosti. Sam program uključuje dva standarda: standard za kompanije i organizacije, te standard za proizvode.

Standard za oznaku WindMade zahtijeva od kompanija korištenje električne energije iz energije vjetra u omjeru najmanje 25% od njihove ukupne potrošnje. Udio energije vjetra može biti proizveden od strane same kompanije, dugoročnim otkupnim ugovorom od distributera električne energije iz energije vjetra ili kupnjom certifikata Renewable Energy Certificates koje je odobrio WindMade. Točan postotak udjela električne energije iz energije vjetra biti će izražen na oznaci.

Postavljeni kriteriji osigurati će doprinos kompanija koje koriste oznaku WindMade u daljnje investicije u obnovljive izvore energije, izjavila je Samantha Smith, direktorica inicijative WWF Global Energy and Climate Network Initiative. Također, vjeruje da je WindMade standard savršen doprinos tržištu kojem je potreban snažan poticaj kako bi se ostvarili ciljevi za obnovljive izvore energije za 2030. godinu. Upravo to bi moglo ubrzati razvoj nove generacije iskorištavanja energije vjetra.

Morten Albæk, SVP u Vestas-u, smatra kako je izdavanje WindMade oznake tek početak. Povećanjem kompanija i organizacija koje će imati oznaku WindMade i sam standard će rasti, počevši sa razvojem standarda za proizvode, koji je već sada u pripremi.

Interes koji se pokazuje za oznaku E+WindMade je zadovoljavajuć, smatra Henrik Kuffner, glavni izvršni direktor WindMade-a. Zbog velikog zahtjeva potrošača za održivošću i odgovornošću, kompanije se već sada obvezuju prelasku na zelenu energiju. No, do sada nije bilo moguće istaknuti svoj udio u poticanju i korištenju obnovljivih izvora energije. WindMade popunjava upravo taj nedostatak, omogućujući potrošaćima transparentnost koju zahtijevaju pri donošenju informiranih odluka, zaključio je Kuffner.

Predstavljanje certifikata WindMade održati će se 18. studenog u New York-u u organizaciji UN Global Council-a. Na predstavljanju WindMade će predstaviti i prve kompanije i proizvode koji će koristiti oznaku.

Cijeli standard moguće je pročitati ovdje.

 

Izvor: http://www.windmade.org

Tags:     certifikat      WindMade      Vestas      UN
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?