Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europski parlament odobrio namjenski budžet za energiju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 27 Listopad 2011 16:52

Po prvi puta ikada Europski parlament je glasao za namjenski budžet za istraživanje i razvoj energije vjetra. Nakon jučerašnjeg glasovanja, istraživanje i razvoj energije vjetra će za 2012. godinu imati svojih „simboličnih“ 1 milijun eura budžeta.

Sa ovim glasanjem Parlament je prepoznao važnost investiranja u energiju vjetra s ciljem smanjenja troškova vjetroelektrana, te da se osigura siguran i pouzdan sustav za razvoj obnovljivih energija sa velikom perspektivom u stvaranju poslova. Vilma Radvialite iz EWEA-e kaže da ovaj potez ima veliko simbolično značenje, te stvara presedan za alokaciju financijskih sredstava za razvoj i istraživanje energije vjetra u okviru višegodišnjeg financiranja EU od 2014. do 2020. EWEA se nada da će EU nastaviti sa podržavanjem istraživanja i razvoja energije vjetra, te da će alocirati ukupno 1,3 milijarde eura za tu svrhu do 2020.

Tokom trenutačnog višegodišnjeg zakonskog okvira energija vjetra je dobila oko 20 milijuna eura preko FP7 programa i 565 milijuna eura preko Europskog energetskog programa za obnovu. Ovih simboličnih milijun eura će biti nadodano na 24 milijuna eura, koliko će istraživanje i razvoj energije vjetra dobiti iduće godine preko FP7 programa.

Budžet je izglasan kao dio EU strateško tehnološkog plana za energiju (SET-plan) koji podržava tehnologije bez emisija CO2 i započet je 2007. godine. Kao dio SET-plana, Europska komisija je zajedno sa industrijom i državama članicama započela tokom 2010. godine desetogodišnji plan za istraživanje i razvoj energije vjetra koji je vrijedan 6 milijardi eura, a zove se Europska inicijativa za razvoj energije vjetra (EWI). Industrija energije vjetra će financirati pola tog iznosa, dok će otprilike 30% doći iz EU budžeta, a ostatak od vlada država članica. Jučerašnje glasovanje je bilo prvi korak u stvaranju financiranja za ovu inicijativu.

Ovaj budžet od milijun eura mora biti odobren od strane Europske komisije, a konačna odluka bi trebala doći krajem studenoga.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     europski parlament      energija vjetra      ewea      europska unija      istraživanje i razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?