Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kopnene vjetroelektrane će se cjenovno izjednačiti sa fosilnim gorivima do 2016. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 16 Studeni 2011 18:18

Kopnene vjetroelektrane bi se mogla izjednačiti sa fosilnim gorivima u cijeni proizvodnje električne energije do 2016., prema analizi Bloomberga.

Cilj će se postići jer se predviđa pad cijene električne energije iz energije vjetra za 12% u idućih pet godina i to ponajviše zbog jeftinije opreme i veće efikasnosti iste. Najefikasnije vjetroelektrane već sada proizvode električnu energiju po cijeni sličnoj ugljenu, plinu i nuklearnoj energiji, a do 2016. bi i prosječne vjetroelektrane to trebale postići. Bloombergov tim za vjetar je procijenio da proizvodnja kopnenih vjetroelektrana pokazuje 7% pad cijena za svako udvostručavanje instalirane snage.

Prosječna cijena vejtroagregata je od 1984. do 2011. pala je za više od duplo, tj sa 2 milijuna eura po MW na 0,88 milijuna eura po MW. U tih 17 godina je količina postavljenih vjetroagregata skočila je sa 0,3 GW na 240 GW. U isto vrijeme je s padom cijene rasla i snaga vjetroagregata, postali su veći, s boljom efikasnošću, boljom aerodinamikom itd. Troškovi pogona i održavanja su isto pali sa 50 €/MWh na samo 11€/MWh.

Zbog svih tih razloga svaki instalirani MW vjetra danas daje 2,9 GWh godišnje, a tokom 1980ih je davao samo 1,8 GWh.

Nivelirana cijena energije iz kopnenih vjetroelektrana je pala za 14% za svako udvostručavanje instalirane snage od 1984. do danas. To financijski znači da je cijena pala sa 200 €/MWh na 52 €/MWh. To je samo 6 €/MWh više nego što je prosječna cijena energije iz plinske elektrane danas, a kad bi se u obzir uzela i cijena ispuštenog ugljičnog-dioksida, ta bi cijena bila ista ili čak manja.  Zbog povećane konkurencije u industriji vjetra Bloomberg očekuje daljnji pad cijena tokom idućih nekoliko godina, a faktor korisnosti bi pak trebao rasti, što će u konačnici rezultirati u padu cijene energije iz vjetra do cijena fosilnih goriva.

Kad se uzmu dosadašnji podatci i način razvijanja tržišta to bi se trebalo dogoditi 2016. godine, pri čemu bi cijena vjetroagregata bila 0,8 milijuna eura po MW. Ako bi cijena plina skočila onda bi se trenutak izjednačenja cijena mogao i približiti.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     vjetroelektrane      plin      cijena      bloomberg      kopnene
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?