Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Do 2020. godine Njemačka će instalirati najviše vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 16 Studeni 2011 22:51

Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska i Francuska instalirati će najviše vjetroagregata u Europi u razdoblju između 2011. i 2020. godine, pokazuju statistike. Do kraja 2011. godine 15% instaliranog kapaciteta biti će u Njemačkoj, 14% u Ujedinjenom Kraljevstvu, 13% u Španjolskoj i 12% u Francuskoj.

Statistike, koje je objavila EWEA u svojem izvješću Pure Power, pokazuju nešto bolju situaciju od one koja ja očekivana u početku rasta industrije energijom vjetra kada su vodeće zemlje u Europi bile samo Danska, Njemačka i Španjolska.

Kapaciteti energije vjetra ukupno bi trebali porasti za 146 GW, čime bi do 2020. godine bilo instalirano čak 230 GW.

Očekuje se da će Italija, Poljska, Nizozemska, Švedska, Grčka i Irska svaka imati od 3-7% povećanja kapaciteta, dok bi Portugal, Belgija, Rumunjska, Austrija, Danska, Finska i Češka mogle imati povećanje od 1-3%.

Danas 25 zemalja članica Europske unije iskorištavaju energiju vjetra, a do 2020. godine sve zemlje članice bi trebale imati vjetroelektrane.

Kako bi se ova predviđanja i ostvarila potrebno je unaprijediti elektroenergetske mreže i povećati investiranja u odjele za istraživanje i razvoj, a samo njihovo ostvarenje rezultiralo bi udjelom energije vjetra od 16,5% u ukupnoj potražnji za električnom energijom u EU, odnosno opskrbu električnom energijom 140 milijuna kućanstava, te smanjenje emisija CO2 za oko 342 milijuna tona.

EWEA ulaže veliki napor u kampanju koja bi trebala pozvati na razvoj i poboljšanje elektroenergetske mreže, kao i stvaranje jedinstvenog elektroenergetskog europskog tržišta.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     EU      Njemačka      UK      Španjolska      Francuska      rast
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?