Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izazovi popravljanja lopatica vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 19 Prosinac 2011 22:18

Sa sve većim brojem kompozitnih materijala u lopaticama vjetroagregata, održavanje lopatica postaje veliki problem. George Marsh je proučio tehnike za ispitivanje i popravljanje lopatica, te je na prvu ruku iskusio novi sustav projektiran za ubrzanje procesa popravljanja. Više o njegovim zapažanjima možete naći u nastavku teksta.

Zovu ih radnicima neba. Kada ih gledamo iz udaljenosti izgledaju kao mravi kada manevriraju okolo lopatica ogromnog vjetroagregata. To je nova vrsta radnika s kompozitnim materijalima koji kombiniraju znanje u održavanju pojačanih plastičnih materijala sa mogućnostima penjanja. Oni rade inspekciju, čiste i popravljaju lopatice, čije je dobro stanje najvažnije za efikasnost vjetroagregata. Glavna kvalifikacija za te radnike je da se ne boje visine.

Takvi tehničari će postajati sve češći s povećanjem količine i radnih sati vjetroagregata. To je pogotovo istina kad se uzme u obzir da operateri vjetroagregata ne ulažu dovoljno u održavanje zbog pouzdanosti kompozitnih materijala. Oni ne paze dovoljno na udare munja, ptica, eroziju zbog utjecaja pijeska, soli, kiše, tuče itd. Čak i mala hrapavost na lopaticama uzrokuje smanjenje aerodinamike a samim time i efikasnosti lopatica, čime se smanjuje produktivnost vjetroagregata. Zbog toga održavanje lopatica postaje veliki problem.

Postoji već određeni broj tehničara sa dovoljno znanja koji su zaposleni o odjelima za rad i održavanje proizvođača vjetroagregata, te nekoliko specijalističkih tvrtki koje imaju posebne treninge za popravljanje lopatica.

Tečajeve u popravljanju daju i proizvođači lopatica kao LM Wind Power, koji organizira trodnevni tečaj kojim se stječu osnovna znanja u popravljanju kompozita. Drugi proizvođači kao Vestas i Enercon organiziraju slične treninge.

Tehnički posjet može uključiti sve od detaljnog vizualnog pregleda sa izvještajem, do čišćenja lopatica i srednjih popravaka – npr. oštećenog vrha. Svi radovi moraju biti dobro planirani sa adekvatnom podrškom drugih članova tima.  Rad na velikim vjetroagregatima zahtjeva jake kompresore na zemlji koji pumpaju adekvatan tlak preko cijevi za pokretanje alata koji koriste komprimirani zrak. Tehničari su najčešće pričvršćeni na centar rotora te se spuštaju na lopaticu koja je namještena u poziciji prema dolje.

Što se tiče sigurnosti uložen je golem napor da sve bude što sigurnije. Svi tehničari moraju biti trenirani prema standardima International Rope Access Techinicans Association (IRATA) – te koristiti dopuštena sintetička uža, opremu za penjanje i osobnu opremu za zaštitu. U slučaju ozljede tehničara korištena oprema  mora omogućiti da se bar još jedna osoba može spustiti da pomogne. Prije počinjanja radova mora se temeljito provjeriti brzinu vjetra, koja ne smije biti veća od 12 m/s i provjeriti da je rotor zakočen te zaključan u stojećoj poziciji. Ukupno gledano metodologija korištenja užeta pokazuje dobre rezultate. To je puno brže i jefitnije od korištenja platformi, a u slučaju priobalnog vjetra je to vjerojatno i jedini mogući način rada pošto su helikopteri preskupi.

Glavni problem je trenutačno u vremenu potrebnom da korištena smola popravi vjetroagregat, što traje oko jednog dana, a to znači mnogo izgubljenog prihoda za proizvođača. Srećom na vidiku je nova tehnologija koja se ne oslanja na toplinu nego korištenje jakog ultraljubičastog (UV) svjetla kojim se UV smola stvrdne u par minuta, umjesto par sati. Demonstracija koristi proces zvan RENUVO sustav, koji je isproban u laboratoriju Gurit UK-a na Isle of Wightu.Index članka
Izazovi popravljanja lopatica vjetroagregata
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?