Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Negativne kritike o energiji vjetra zanemaruju stvarne cijene i poticaje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 20 Siječanj 2012 14:57

Posljednjih mjeseci izašlo je mnogo članaka u kojima se tvrdilo kako je iskorištavanje energije vjetra skuplje i manje pouzdano od drugih izvora energije, te da upravo taj sektor koristi značajnu količinu poticaja. Takve tvrdnje iskrivljuju percepciju ovog jeftinog i čistog oblika energije, tvrdi EWEA.

U stvarnosti je energija vjetra, kao i drugi obnovljivi izvori energije, uspješna zbog investitora koji vide veliku konkurentnost iskorištavanja energije vjetra na kopnu u odnosu na plin i ugljen, a ujedno je i jeftinija od nuklearne energije, što je vrlo važna činjenica s obzirom na odredbe o smanjenju emisija i jasne stavove javnosti o čistoj energiji bez konstantnih promjena u cijeni, smatra Julian Scola, direktor Odnosa s javnošću u EWEA.

Trenutni Bloomberg-ovi podaci pokazuju kako se financiranje projekata zelene energije u svijetu prošle godine povećalo za 5%, te sada iznosi 260 milijardi dolara. Bloomberg navodi i kako najbolje vjetroelektrane u svijetu već sada proizvode električnu energiju koja je jednako isplativa kao ugljen, plin ili nuklearne elektrane, a svoju punu konkurentnost doseći će 2016. godine.

Kada je riječ o nuklearnoj energiji, iz Citibank-a su nedavno izjavili kako ne vide komercijalnu ekonomsku isplativost nuklearnih elektrana za privatne investitore u Ujedinjenom Kraljevstvu, osim ukoliko sama vlada ne potpomogne u izgradnji, sigurnosnom riziku i cijenama.

Steve Sawyer, iz GWEC-a, nedavno je za časopis Recharge izjavio kako će se smanjenje cijena vjetroagregata i dalje nastaviti, te će, uz trenutni rast svega ostaloga, energija vjetra biti cijenom konkurentna bilo kojoj drugoj tehnologiji na sve većem broju tržišta. To će se dogoditi unatoč tome što konvencionalne tehnologije ne moraju plaćati naknadu za potrošnju vode, zagađenje vode, zagađenje zraka i degradaciju tla, i unatoč tome što i dalje primaju stotine milijardi dolara vladinih poticaja.

Poticaji zapravo predstavljaju veliku prednost za neobnovljive izvore energije i stvaraju velike nepravilosti na tržištu kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Prema izvješću iz 2010. godine izdanom od strane Međunarodne agencije za energiju, u 2009. godini poticaji za fosilna goriva su iznosili 312 milijardi dolara, dok su za obnovljive izvore energije iznosili tek 57 milijardi dolara. Drugim riječima, obnovljivi izvori energije primili su 1 dolar poticaja za svakih 5-6 dolara koje su primila fosilna goriva. Prema NGO Ecologistas en Acción, Španjolska je trenutno, zbog poticaja izdanih za proizvođače električne energije koji koriste domaći ugljen, povećala emisije CO2, ali i uvoz ugljena.

Kada govorimo o cijenama energije, glavna prednost obnovljivih izvora energije, posebice energije vjetra, je predvidivost troškova. Energija vjetra je sama po sebi besplatna, a 75% troškova čine vjetroagregat, temelji, dijelovi potrebni za spajanje na mrežu i sl. Takva jednokratna investicija uvelike se razlikuje od elektrane na prirodni plin kod koje se čak 40 do 70% troškova odnosi na rad i održavanje, zaključio je Scola.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     EWEA      GWEC      IEA      fosilna goriva      poticaji      cijena energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?