Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kanada tokom 2011. instalirala više od 1 GW vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 02 Veljača 2012 07:00

Kanada je tokom 2011. instalirala više od 1.300 MW novih vjetroelektrana, pri čemu su prednjačili Ontario i Quebec. Ovo je prvi puta da je Kanada u jednoj godini instalirala više od 1 GW vjetroelektrana.

Kanada je u zadnje dvije godine udvostručila instaliranu snagu sa 700 MW u 2010. na 1.270 MW u 2011. Prema podatcima Kanadske asocijacije za energiju vjetra (CanWEA)  Kanada sada ima instalirano 5.264 MW vjetroelektrana, od čega je skoro pola u Ontariu koji ima skoro 2 GW. Quebec je tokom prošle godine pak instalirao 260 MW vjetroelektrana, a ukupno ima 918 MW. Treća je Alberta koja ukupno ima oko 800 MW.

Te dvije pokrajine imaju relativno ambiciozne ciljeve za energiju vjetra. Do 2018., Ontario planira imati 7,5 GW instalirane snage vjetra, dok Quebec planira 4 GW do 2015. Ontario kao sredstvo poticaja koristi feed-in-tarifu.

Glavni dobavljači za vjetroagregate su pak Siemens i General Electric koji su prošle godine isporučili po 400 MW, a treći je Vestas. U razvoju je čak 6 GW vjetroelektrana koje bi trebale biti spojene na mrežu do 2017. Ipak postoji i jedan ozbiljni problem, a to je spajanje na mrežu pošto je sama mreža sad već pomalo iscrpila mogućnosti integracije OIE.  Dodatno se očekuje promjena feed-in-tarife u Ontariu.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     kanada      vjetroelektrana      quebec      ontario      siemens      general electric      vestas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?