Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tokom 2011. u sjevernoj Europi je vjetar puhao 5-10% više nego inače E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Veljača 2012 18:04

3TIER je izdao kartu Europe sa prosječnim brzinama vjetra za 2011. koja pokazuje da je na sjeveru Europe vjetar puhao 5 do 10 % brže, dok je na jugu Europe bio i do 10% slabiji od prosjeka.

Brži prosjek vjetra je najviše pogodovao Velikoj Britaniji, Skandinaviji i Baltičkom moru, dok je prosjek najviše pao na pojedinim izoliranim područjima Mediterana kao što se i vidi na slici 1.


Slika 1: Karta vjetra Europe, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Kada se proučava brzina vjetra po kvartalima, u prvom kvartalu je zbog tlaka većeg nego uobičajeno (tzv. Greenland High) svugdje puhao slabiji vjetar od prosjeka. To se promijenilo u drugom kvartalu kada se ta fronta raspala, pa je slabiji vjetar od uobičajenog ostao puhati samo u južnom dijelu Europe, i dijelovima Ukrajine i Rusije, a na sjeveru Europe je počeo puhati jači vjetar od uobičajenog.

U trećem kvartalu više nije bilo slabijeg vjetra, nego je samo ostao iznadprosječni vjetar u području od Velike Britanije do Baltičkog mora. Četvrti kvartal je pak dodatno pojačao ispodprosječni i iznadprosječni vjetar na način da je na sjeveru Europe vjetar bio brži, a na jugu od Španjolske preko Jadranskog mora do Crnog mora je bio dosta ispod prosjeka.

Sama karta vjetra je napravljena usporedbom satnih podataka za 2011., sa prosječnim podatcima od 1981-2010 koje posjeduje 3TIER.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     europa      vjetar      3tier      karta vjetra      velika britanija      skandinavija      španjolska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?