Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sardinija - otok na mediteranu koji je za vjetar E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 21 Veljača 2012 23:25

Talijanski otok Sardinija, koji je nadaleko poznat po svojim plažama i turizmu bi trebao u budućnosti postati poznat i po velikom broju vjetroelektrana.

Enel Green Power iz Rima, tvrtka-kćer Enel Grupe, glavni je developer na području Sardinije trenutačno, te u pogonu imaju tri vjetroelektrane čija je ukupna snaga 161 MW. Vjetroelektrane su izgrađene 2004., 2005. i 2009., s  tim da je vjetroelektrana Tula proširena pretprošle godine za 33 MW, te sada ukupno ima 84 MW.

VE Tula tako isporučuje 126 milijuna kWh energije godišnje što je dovoljno za opskrbu 100.000 stanovnika, odnosno pola stanovnika Sassarija, drugog najvećeg grada na Sardiniji. Sama vjetroelektrana se nalazi na 45 minuta vožnje od Oblie, a nalazi se na šumovitom i zelenom području. Na kraju sela Tula po kojem je vjetroelektrana dobila ime, nalaze se uredi i radionica Enel Green Powera.

Originalna vjetroelektrana se sastojala od 28 vjetroagregata snage 850 kW koji su imali visinu od 50 metara i međusobnu udaljenost od 500 metara. Početkom 2010. postavljeno je 40 novih vjetroagregata snage 1,5 MW, čime je to trenutačno najveća vjetroelektrana Enel Green Powera. Uskoro bi trebala biti izgrađena i vjetroelektrana Portoscuso snage 90 MW koja bi bila još veća, a nalazi se na jugozapadu otoka. 40 MW ove vjetroelektrane je već u pogonu.

Inspekcija svih Enelovih vjetroelektrana na Sardiniji se vrši svakih šest mjeseci, a tim od 11 ljudi je zadužen za sve svakodnevne aktivnosti i sitne popravke na vjetroelektranama. VE Tule je jako blizu istoimenog sela pa je kontakt sa stanovnicima svakodnevan, te postoje „otvoreni dani“ za građane i različita organizirana događanja na samoj lokaciji, pa i jazz koncerti. Nedavno su imali i predavanje noć pod zvijezdama gdje su astronomi držali predavanja. Na ulazu u samo selo postoji oglas kojim se ponosno ističe postojanje vjetroelektrane na njihovoj zemlji.

Italija planira 12.680 MW vjetroelektrana do 2020. od čega bi 680 MW bilo priobalnih, pri čemu će jedan veći dio činiti i vjetroelektrane na Sardiniji.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     sardinija      italija      vjetroelektrana      vjetroagregat      enel green power
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?