Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Usporedba cijene energije vjetra i plina E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 01 Ožujak 2012 20:07

Stručnjak iz Imperial College London, Dr Robert Gross, objavio je analizu cijena električne energije iz vjetra na moru i na kopnu, te cijenu energije iz elektrana na plin.

Analiza cijene energije vjetra na moru, energije vjetra na kopnu i plina izrađena je za razdoblje od 1995. godine do danas, uz prikaz dodatnih predviđanja do 2030. godine.

Uspoređujući dobivene rezultate važno je uzeti u obzir da su ukupni poticaji za fosilna goriva znatno viši u odnosu na poticaje za obnovljive izvore energije, kao i činjenicu da je razvoj tehnologije iskorištavanja energije vjetra gotovo u počecima i trenutno napreduje značajno većom brzinom u odnosu na razvoj tehnologije pridobivanja fosilnih goriva. Uzevši sve to u obzir, Dr Gross je došao do sljedećih zaključaka.

Na Slici 1 prikazana je usporedba rezultata analize cijene svih triju izvora – energije vjetra na moru, energije vjetra na kopnu i plina.

Usporedba cijena energije
Slika 1: Usporedba cijena energije

Slika 2 prikazuje analizu cijene energije vjetra na moru, koja je, zbog visoke cijene čelika i slabog lanca dobave, imala značajan rast u prošlom desetljeću; no, predviđa se smanjenje od 25% do 2025. godine.

Cijena iskorištavanja energije vjetra na moru
Slika 2 Cijena iskorištavanja energije vjetra na moru

Kada je riječ o energiji vjetra na kopnu, očekuje se da će u slijedećim godinama cijene biti stabilne, te bi cijena ovog izvora energije mogla biti manja od cijene plina, kao što je prikazano na Slici 3.

Cijena iskorištavanja energije vjetra na kopnu
Slika 3: Cijena iskorištavanja energije vjetra na kopnu

Na Slici 4, koja prikazuje analizu i predviđanje cijene plina, vidimo najviše mogućih scenarija, što je odraz konstantnog rasta cijene fosilnih goriva, promjena zakona o emisiji CO2, moguće promijene poticaja, ali i povećanja iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

Cijena plina
Slika 4: Cijena plina

 

Izvor: http://www.guardian.co.uk

Tags:     cijena energije      plin      fosilna goriva      energija vjetra na moru      energija vjetra na kopnu      predviđanja      2030
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?