Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Repowering dodatno potiče industriju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 13 Ožujak 2012 17:43

GlobalData je objavio rezultate istraživanja po kojima će instalirana snaga vjetra i dalje rasti u više regija i da će se pojačati količina repoweringa, tj. zamjene starih vjetroagregata novima i učinkovitijima na pojedinim lokacijama.

Očekuje se veliki rast industrije repoweringa u idućih pet godina, te bi do 2020. moglo biti ostvareno i do 50 GW repoweringa. U 2011. najviše zamjena vjetroagregata je bilo u Danskoj i to nekih 213,1 MW, što je bilo 51,6% ukupnog svjetskog tržišta repoweringa. Njemačka je na drugom mjestu te liste i ona drži nekih 43,1% tržišta. Razlog tome su prvenstveno stare vjetroelektrane u te dvije države koje su veći broj manjih jedinica zamijenile sa manjim brojem većih modernih i puno učinkovitijih vjetroagregata, te time ostvarili povećanja instalirane snage i proizvodnje.

U 2005. je ukupna snaga novih vjetroagregata na starim projektima bila 877 MW, a od tada je ta snaga došla na otprilike 2,5 GW. Ipak, to je mala brojka od ukupnog potencijala cijelog tržišta koje bi trebalo preći 50 GW do 2020.

U 2011. vjetroelektrane koje su proizvodile 182,6 GWh električne energije su zamijenile stare vjetroagregate s novima koji su proizveli 773,7 GWh električne energije. U 2020. se očekuje da će te brojke još više narasti zbog veće snage i efikasnosti novih vjetroagregata.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     repowering      vjetroelektrane      vjetroagregati      danska      njemačka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?