Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EWEA 2012: Unapređivanje industrije energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 04 Travanj 2012 12:55

Dva tjedna prije početka najveće konferencije na području iskorištavanja energije vjetra, EWEA 2012, Felix Ferlemann, glavni izvršni direktor u Siemens Wind Power, i predsjednik ovogodišnje konferencije, odgovorio je na nekoliko pitanja za EWEA blog vezano uz ambicije industrije i izazove koji slijede.

Felix FerlemannU kojim područjima se nalaze, i koji su točno, izazovi s kojima se trenutno suočava Siemens Wind Power?

Najveći izazov s kojim se suočavamo je smanjenje cijene energije vjetra. Pritisak na cijenu energije konstatno raste, a ne možemo zauvijek biti ovisni o poticajima, stoga energiju vjetra moramo učiniti konkurentnom s konvencionalnim izvorima energije. Industrija će morati uložiti znatna financijska sredstva u inovacije i industrijalizaciju; no ta ulaganja mogu biti realizirana jedino ukoliko kompanije imaju stabilne i profitabilne projekte. To je naša glavna poruka zakonodavnim predstavnicima – potrebne su nam pouzdani sustavi potpore kako bi u slijedećem desetljeću energiju vjetra mogli učiniti konkurentnom, zaključuje Ferlemann.

Koje su, prema vama, tri glavne prepreke za razvoj energije vjetra u Europi?

Postoje tri glavna područja koja treba istaknuti, to su:

  1. Potreba za stvaranjem dugoročnih ciljeva Europske unije vezano za obnovljive izvore energije. Točnije, ciljevi koji se odnose na razdoblje nakon 2020. godine, a koji će osigurati nastavak investicija u energiju vjetra sada, ali i u godinama koje dolaze.
  2. Razvoj infrastrukture elektroenergetske mreže koja omogućava distribuciju energije vjetra, tj. budućih vjetroelektrana na kopnu i na moru do samih potrošača.
  3. Smanjenje zakonodavnih prepreka kako bi mogli ubrzati isporuku energije vjetra,

 

Kao predsjednik EWEA 2012 suočiti ćete se s najvećim okupljanjem profesionalaca na području energije vjetra u svijetu. Koju poruku biste im željeli prenijeti?

Pozivam vodeće u industriji energije vjetra, političare, postojeće i buduće investitore, kao i društvo u cjelini da sudjeluju u ovom povijesnom projektu stvaranja energije vjetra najprivlačnijim izvorom energije u energetskom miksu. Imamo dobru tehnologiju, i u stanju smo isporučiti energiju. EWEA 2012 je važan događaj koji omogućava daljnji napredak energije vjetra. Podupirem sve sudionike da iskoriste vrijeme za razmjenu ideja, te da iskoriste najviše što mogu u ova četiri dana koliko događaj traje, naglasio je Ferlemann.

Inovacija je ključna tema EWEA 2012. Zašto mislite da industrija energije vjetra mora biti inovantna? Na što bi trebala usmjeriti svoju pažnju?

Ključne stavke za smanjenje cijene energije vjetra su inovacija i industrijalizacija. Uz to, industrija mora lanac dobave učiniti što učinkovitijim; to bi mogli naučiti od autoindustrije, iz koje ja i dolazim. Usredotočiti se samo na vjetroagregate neće biti dovoljno, moramo sagledati cijeli projekt, uključujući temelje, transport, spajanje na mrežu, itd. Jedino optimiranjem cijelog sustava možemo biti konkurentni fosilnim gorivima.

Čemu se najviše radujete na ovogodišnjem događaju?

Osim što ove godine mogu služiti kao predsjednik događaja, radujem se vidjeti vodeće predstavnike europske industrije energije vjetra u suradnji sa predstavnicima zakonodavstva. Uvjeren sam da će ovogodišnji događaj u Kopenhagenu potaknuti daljnji dijalog između industrije i politike, te sam znatiželjan vidjeti nove i svježe ideje diljem svijeta koje će omogućiti daljnji prelazak na energiju novog doba.

Kakva su vaša predviđanja za energiju vjetra u Europi, ali i u svijetu, do 2050. godine?

Najjednostavnije rečeno, energija vjetra postati će najatraktivniji izvor energije u svijetu. Tada glavno pitanje energije vjetra više neće biti „Kako si to možemo priuštiti?“, nego „Kako si to ne bi mogli priuštiti?“, a uvjeren sam da ćemo taj cilj ostvariti i ranije.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     EWEA 2012      Siemens      2050      inovacija      industrijalizacija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?