Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Brazilski sektor energijom vjetra porastao za 63% u 2011. godini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 27 Travanj 2012 13:49

Uz povećanje snage od čak 63% u 2011. godini Brazil nastavlja s upotrebom tehnologija bez štetnih emisija kako bi povećao raznolikost energetskog miksa i zadovoljio sve veću potrebu za električnom energijom.

Posljednji dokaz ovog velikog rasta je pokazan prošli tjedan kada je kompanija Alstom potpisala ugovor o isporuci i postavljanju vjetroagregata za četiri vjetroalektrane na jugu zemlje vrijedan 130 milijuna eura. Vjetorelektane Corredor do Senandes II, III i IV i Vento Aragano I se nalaze u Rio Grande do Sul, a u vlasništvu su kompanije Odebrecht Energia; trebale bi biti dovršene do kraja slijedeće godine, a njihova ukupna snaga iznosi 108 MW.

Prije dva tjedna EDP Renováveis Brasil je predstavio vjetroelektranu Tramandaí, koja se također nalazi u Rio Grande do Sul, a ima snagu 70 MW što je dovoljno za opskrbu grada sa populacijom od više od 200.000 stanovnika.

Iako su agrikultura, proizvodnja i rudarstvo tradicionalno glavni pokretači brazilske ekonomije, ove dvije zadnje najave značajni su pokazatelji odlučnosti zemlje u razvoju energije vjetra.

GWEC je u svojem izvješću “Annual Market Update”, objavljenom prošli tjedan u sklopu događaja EWEA 2012, istaknuo da je do kraja prošle godine Brazil imao ukupno instaliranu snagu vjetroelektrana 1.509 MW, te je u ukupnom godišnjem rastu tržišta imao udio od 56%. U izvješću stoji da će Brazil, najveća nacija i gospodarstvo u Južnoj Americi, do kraja 2016. godine imati dovršeno i spojeno na elektroenergetsku mrežu 7.000 MW iz energije vjetra. Brazil je trenutno vodeća država prema instaliranoj snazi energije vjetra u Južnoj Americi, te je najperspektivnije tržište energijom vjetra na kopnu u slijedećih pet godina. Brazilski okviri poticanja i iskustvo sektora prilagođeni su lokalnim uvjetima, što stavlja Brazil u izvrsnu poziciju da bude vodeći u regiji.

U GWEC-ovom izvješću upozorava se da su, za dugoročni uspješan rast, potrebni novi zakonodavstveni okviri koji će pružiti sigurnost dobave, pravnu sigurnost u provođenju projekata i podršku sustava u stvaranju konkurentnosti.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     Brazil      rast na tržištu      GWEC      Alstom      Južna Amerika
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?