Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Siemens testira novi prototip vrlo visokog stupa E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 18:35

Siemens Wind Power testira novi koncept čeličnih stupova.

Prototip za kopneni vjetroagregat snage 2,3 MW za visine veće od 100 metara je postavljen prošle godine na testnoj lokaciji Hovsore u Danskoj. Taj dizajn je alternativa za postojeće stupove od betona ili kombinacije betona/čelika.

Svaki dio stupa u ovom novom modelu se sastoji od malih standardnih jedinica sa čunjastim čeličnim nosačima koji su unaprijed složeni u cjevaste segmente. Prototip u Hovsoreu ima visinu od 100 metara, ali pojedinačni dijelovi bi se mogli složiti da budu puno viši. Sam prototip je razvila i izradila tvrtka Andresen Towers.

Postavljanje na lokaciji traje samo tjedan dana, što je puno kraće od uobičajenih stupova te visine. Komponente ovog stupa se sastoje od 17 milimetarskih čeličnih ploča. Prema Siemensovoj studiji troškovi postavljanja i izgradnje su slični troškovima uobičajenih stupova, ali su ovakvi stupovi puno jednostavniji za prijevoz.

Početkom lipnja bi prva „prava“ verzija trebala biti postavljena u vjetroelektrani u Nizozemskoj sa visinom od 115 metara. Siemens planira dovesti visinu stupa za svoje 2,3 MW vjetroagregate na 142,5 metra, te bi promjer na dnu stupa tada bio čak 8 metara. Dodatni stupovi se planiraju postaviti i u Švedskoj.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     siemens      stup      prototip      kopneni      vjetroagregat      danska      hovsore      andresen      nizozemska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?