Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EWEA-inih 30 godina E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 16 Svibanj 2012 00:39

Ove godine Europsko udruženje za energiju vjetra (European Wind Energy Association (EWEA)) slavi 30 godina svog postojanja. EWEA je osnovana 1982. godine, kada je snaga pojedinačnih vjetroagregata iznosila tek 55 kW, a u Europi postojala samo jedna vjetroelektrana, i to sa pet vjetroagregata koja se nalazila na grčkom otoku Kyathosu.

EWEAU osamdesetim i devedesetim godinama europskom industrijom energije vjetra dominirale su samo tri zemlje: Danska, Njemačka i Španjolska, a 1984. godine u Hamburgu je održana prva konferencija pod nazivom European Wind Energy Conference (EWEC), danas poznatija kao EWEA-Annual Event. U to vrijeme ukupna instalirana snaga vjetroagregata u EU iznosila je 800 MW.

Kasnih devedesetih EWEA je otvorila svoje urede u Brusselu i pokrenula je web stranicu http://www.ewea.org/. U tom razdoblju udruženje je najavilo i cilj od 10.000 MW do 2020. godine, koji je kroz samo nekoliko godina porastao na 180 GW.

Početkom ovog tisućljeća EWEA je ostvarila nekoliko ključnih koraka: u vodama nedaleko Kopenhagena instalirana je prva priobalna vjetroelektrana velikih dimenzija – Middelgrunden; 2005. godine zabilježeno je 40.000 MW  instaliranih vjetroagregata, što je značilo ostvarivanje cilja za 2010. godinu čak pet godina ranije.

Kada je riječ o zakonodavnoj razini, 2009. godina bila je ključna godina za obnovljive izvore u Europskoj uniji - te godine 27 zemalja članica obvezalo se na direktivu EU Renewable Energy Directive, koja obvezuje Europu da do 2020. godine 20% električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Ukupna instalirana snaga energije vjetra trenutno iznosi 94 GW, čime se zadovoljava 3,6% europskih potreba za električnom energijom što industriji energije vjetra daje velike prednosti.

Nakon svih ciljeva postignutih u proteklih trideset godina, zanimljivo je zapitati se kako će sektor energije vjetra izgledati u slijedećih trideset godina? Hoće li biti na putu ostvarenja cilja od 100% električne energije iz obnovljivih izvora do 2050. godine, gdje bi iz energije vjetra trebalo biti realizirano 50%? Uz to, možemo se zapitati i hoće li EU ostvariti cilj smanjenja emisija za 80-95% do 2050. godine u odnosu na 1991. godinu?

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     EWEA      EU      2020.      2050.      emisije      ciljevi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?