Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tehničke i ekonomske pretpostavke za visoku razinu integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sustav Hrvatske E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2012 09:29

U Opatiji je u ponedjeljak 21.5. održan seminar pod naslovom "Povećanje udjela promjenjivih obnovljivih izvora električne energije u proizvodnom sustavu Republike Hrvatske, s naglaskom na velike vjetroelektrane", koji smo i najavili. Svoje viđenje ovoga problema iznijeli su Goran Majstrović sa Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ranko Goić sa FESB-a u Splitu i Marko Lovrić, zamjenik direktora HEP-OPS-a. Autori seminara su kroz predavanja iznijeli svoja stajališta, utemeljena na vlastitom iskustvu i znanstveno-istraživačkom radu, s ciljem sučeljavanja različitih stavova prisutnih autora i sudionika seminara, o aspektima integracije većeg udjela promjenjivih obnovljivih izvora električne energije u elektroenergetsku mrežu Hrvatske. U nastavku vam donosimo kompletni rad/prezentaciju dr.sc. Ranka Goića.

U radu su iznesene poznate činjenice o problemima izgradnje vjetroelektrana u Hrvatskoj, unatoč velikom interesu i dobrom potencijalu vjetra. Kao ključni problemi navedeni su nedovoljno definiran pravni okvir (a posebno provođenje istoga), definirana kvota HEP-OPS-a od 400 MW, rezerviranost od strane HEP-OPS-a po pitanju vođenja sustava s visokim udjelom vjetroelektrana, nefunkcionirajuće tržište električne energije i problemi sa uvjetima i načinom priključka na elektroenergetsku mrežu.

Također analizirana je potreba za regulacijskim sposobnostima sustava uslijed integracije većeg broja vjetroelektrana i njihove intermitentne proizvodnje, temeljem vlastitih proračuna i stranih iskustava. Razmotrene su i svi potrebni preduvjeti integracije većeg broja vjetroelektrana, kao što su predviđanje proizvodnje, funkcionalno tržište električne energije, upravljanje proizvodnjom i potrošnjom, dobra povezanost EES-a, spremanje energije i regulacija.

U radu dr. Goića je spomenuto i da se integracijom 20% vjetroelektrana u sustav suvremenim metodama planiranja dodatni troškovi u sustavu svode na svega 5€ po proizvedenom MWh, a za što treba implementirati mjere kao što su bolja prognoza proizvodnje, uvođenje tržišnih mehanizama u sustav, kao što su unutarsatna promjena dnevnog rasporeda, upravljanje potrošnjom i dinamička promjena voznog reda elektrana. Kao dodatni mehanizmi za još veću integraciju vjetroelektrana navode se i ograničenje proizvodnje iz vjetroelektrana u određenim trenucima, te na kraju reverzibilne i plinske elektrane, te spremnici energije.

Istaknuto je i da moderne vjetroelektrane mogu sudjelovati i na tržištu pomoćnih usluga, regulacijom frekvencije, te regulacijom napona i jalove snage.

Cijela prezentacija u PDF-u je dostupna na: Obnovljivi.com/pdf/PDF_VJETROELEKTRANE_COM/MIPRO_Goic.pdf

Tags:     seminar      MIPRO      IEEE      Opatija      obnovljivi izvori energije      opatija      vjetroelektrane      integracija      elektroenergetski sustav      Goić      FESB
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?