Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Južna Koreja od brodske i automobilske velesile planira postati i velesila u sektoru vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 28 Lipanj 2012 18:15

Južna Koreja mogla bi postati velesila i u sektoru vjetra, ako se njena proaktivna politika prema energiji vjetra uspješno poveže sa investicijama od strane relevantnih tvrtki, te da se tako ostvari sinergija sa Korejskim naprednim tehnologijama u spektru gradnje brodova, automobila i teške industrije.

U slučaju takvog razvoja događaja Koreja bi ubrzo mogla postati jedan od predvodnika u sektoru vjetra, a za taj razvoj je ponajviše odgovoran Dr. Rim-taig Lee, predsjedavajući KWEIA (Korejske industrijske asocijacije za energiju vjetra). KWEIA je već sad potpisala sporazume o suradnji sa AWEA-om, Danskim udruženjem za industriju vjetra i drugim sličnim organizacijama.

Koreja trenutačno gradi jednu testnu priobalnu vjetroelektranu snage 100 MW koja bi trebala biti gotova za godinu dana, što bi u tom slučaju bilo godinu dana prije nego što su planirali. Ta vjetroelektrana se nalazi u Yeonggwangu. Koreja također ima i testnu lokaciju na otoku Jeju gdje će se testirati vjetroagregati snage 3-7 MW. Tokom ovog mjeseca bi trebala biti i službeno objavljena cijena priobalnog vjetra, odnosno tarifa za isti, a planira se i roadmap dugoročnog razvoja priobalne energije vjera u prvoj polovici iduće godine.

Što se tiče trenutačnog stanja u toj zemlji, OIE sudjeluju u samo 2% proizvodnje električne energije te države.Ali donošenjem standarda portfelja za OIE koji je donesen 2010., a postao efektivan od 2012. energija vjetra ubrzano dobija na važnosti u toj zemlji. Priobalna energija vjetra bi trebala tako doći do 7,5 GW do 2030., odnosno 2,5 GW do 2019. U sam sektor se ubrzano uključuju i giganti te države, Hyundai, Samsung i Daewoo.

Koreja planira ostvariti javno-privatno partnerstvo za 500 MW vjetroagregata na zapadnoj obali te države, pri čemu je 100 MW već u razvoju, 900 MW projekata bi trebalo biti dovršeno do 2016., a 1.5 GW do 2019. Pristup elektroenergetskoj mreži bi trebao biti osiguran preko 15 i 45 KV mreže.

Izvor: www.koreaittimes.com

Tags:     koreja      južna      vjetroelektrane      priobalne      samsung      hyundai      daewoo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?