Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sustav sprečavanja sudaranja s preprekama E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 29 Lipanj 2012 15:33

Svaka vjetroalektrana u svijetu prema propisima mora imati na neki način obilježene vjetroagregate kako bi se spriječilo moguće sudaranje zrakoplova sa vjetroagregatima. Takve zakonske obveze drugačije su definirane ovisno o regiji, no većina rješenja odnosi se na kontinuirano svijetlo na vrhu vjetroagregata. Takva avijacijska svjetla mogu stvoriti značajno vizualno onečišćenje okoliša, te se često u vizualnom smislu zbog svoje snage i visine iznad površine zemlje smatraju većim onečišćenjem po okoliš od vizura vjetroagregata tokom dana.

Za rješenje ovog problema Vestas nudi novi sustav pod nazivom OCAS® (Obstacle Collision Avoidance System). Riječ je inovativnom rješenju koja aktivira svjetla tek kada se zrakopolv nalazi u blizini vjetroelektrane. Time se minimizira vizualni utjecaj i otvaraju nove komercijalne mogućnosti za lokacije na kojima je kontinuirano svjetlo zakonski ograničeno.

Najvažniji dio OCAS® sustava je snažan, niskoenergetski radar smješten u sklopu vjetroelekrane. Radari skeniraju okolno područje, te kada detektiraju zrakoplov, njegovu putanju, brzinu, i visinu, ovisno o potrebi mogu aktivirati sustav.

OCAS

Ukoliko je to potrebno, OCAS® automatski aktivira primarno vizualno upozorenje na način da se na svim vjetroagregatima uključe svjetla. Ako to nije nije dovoljno, uključuje se sekundarno upozorenje pomoću kojeg audio alarm putem odobrene VHF frekvencije direktno upozorava pilota. Nakon što zrakoplov sigurno preleti područje vizualni i audio alarmi se isključuju.

OCAS® je kompatibilan sa svim Vestasovim vjetroagregatima, te je prikladan za gotovo sve lokacije na kopnu.

Ostaje samo za vidjeti koliko će brzo i efikasno administrativne strukture i zakonski okviri zemalja usvojiti ovo inovativno rješenje za još veću kvalitetu i mogućnost implementacije vjetroagregata u naš svakodnevni život.

Izvor: http://www.vestas.com/

Tags:     Vestas      OCAS      sigurnost vjetroagregata      radar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?