Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mađarska: veći kapaciteti energije vjetra – više radnih mjesta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 13 Srpanj 2012 19:58

Prije nekoliko dana EWEA je u Budimpešti održala četvrtu po redu radionicu naziva „4th Annual Wind Energy in Hungary policy workshop“. Glavni suradnici radionice bili su Mađarsko udruženje za energiju vjetra (MSZET) i Mađarsko udruženje industrije energije vjetra (MSZIT).

Radionica se sastojala od niza predavanja uglavnom vezanih za mađarsko vrlo izazovno zakonodavstvo i tehničke uvjete nužne za što bolje i snažnije tržište energijom vjetra. Naglasak je stavljen na ponovno razmatranje energetske politike za razdoblje između 2020. i 2030. godine uz isticanje sve veće uloge koja se pridaje nuklearnoj energiji i energiji iz ugljena.

Unatoč skromnim ciljevima, Mađarska već sada teško drži korak sa zadanim. Prema mađarskom Nacionalnom planu za obnovljive izvore energije, do kraja 2011. godine Mađarska je trebala imati 330 MW kapaciteta obnovljivih izvora energije, no prema zadnjem izvješću instalirano je 293 MW. To znači gubitak od više od 44 milijuna eura investicija, smatra Ruta Baltause, predstavnica Europske komisije.

Stvoreni nedostatak mogao se izbjeći ulaganjem u sektor energije vjetra, koji se pokazao otpornim na krizna vremena, a uz to stvorio bi i nova radna mjesta. U razdoblju između 2007. i 2010. godine sektor energije vjetra u Europskoj uniji porastao je za čak 33%, iako je BDP bio u padu. U 2010. godini u sektoru je otvoreno 238.000 novih radnih mjesta, a EWEA predviđa da će do 2020. godine biti otvoreno ukupno 520.000 novih radnih mjesta, te da će sektor energije vjetra doprinijeti dvostruko više kada je riječ o BDP-u.

Obiteljska kompanija Lakics Ltd, koja ima više od 300 zaposlenih, demonstrirala je kako na otvorenom tržištu sektor energije vjetra može stvoriti značajan broj radnih mjesta, čak i u zemlji koja ima malo vjetroelektrana.

Na završnoj debati, Pierre Tardieu, savjetnik za zakonodavstvo u EWEA-i, zaključio je da bi mađarski političari morali uvidjeti važnost implementacije Direktive obnovljivih izvora energije koju je predložila Europska unija. Stabilni i ambiciozni zakonodavstveni okviri prilagođeni ostvarivanju ciljeva mogli bi pomoći iskorištavanju punog potencijala energije vjetra u Mađarskoj, što bi značajno doprinjelo mađarskom gospodarstvu.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     Mađarska      EWEA      radionica      radna mjesta      zakonodavstvo      2020      2030      ciljevi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?