Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Danska: 50% energije iz energije vjetra do 2020. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 17 Srpanj 2012 22:05

Danska je sinonim za energiju vjetra. Prošle je godine proizvela 26% svojih potreba za električnom energijom iz energije vjetra, čime je potvrdila vodeću poziciju u sektoru energije vjetra, te veliku sposobnost integriranja obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu.

Energija vjetraVodeća država u svijetu po pitanju iskorištavanja energije vjetra planira biti još naprednija, te do 2020. godine proizvoditi dovoljno električne energije iz energije vjetra da zadovolji čak 50% svojih potreba za električnom energijom. Dio je to plana izbacivanja fosilnih goriva u potpunosti do 2050. godine. Uz taj cilj, koji je prošle godine postavila vladajuća koalicija, te uz cilj smanjenja emisija CO2 za 40% do 2020. godine, Danska pokazuje jedinstveni primjer prijelaza na, po okoliš i klimu naklonjeno gospodarstvo kojeg karakteriziraju obnovljivi izvori energije i neovisnost o fosilnim gorivima.

Razvoj energije vjetra podupiru i vlada i industrija, ali i danska javnost. 2009. godine Dansko udruženje energije vjetra (DWIA) provelo je javno istraživanje mišljenja o proizvodnji energije u Danskoj u budućnosti na više od 1.000 ispitanika. Impresivnih 91% ispitanika smatralo je da država mora proširiti korištenje energije vjetra, a 85% ispitanika izjavilo je da bi se to širenje moglo odvijati na njihovom lokalnom području. Uz to, čak 96% je smatralo da vlada mora poduprijeti razvoj energije vjetra kako bi Danska zadržala vodeću međunarodnu poziciju. 62% ispitanika izjavilo je da bi proizvodnja električne energije iz energije vjetra trebala biti veća od 50%. Jan Hylleberg, glavni izvršni direktor DWIA-e je izjavio da je prilično jasno kako će energija vjetra biti srž danske opskrbe električnom energijom u budućnosti.

Danas ova država ima ukupne instalirane kapacitete energije vjetra od 3.871 MW, od čega 857,3 MW čini 13 vjetroelektrana na moru. Danska nije samo pionir energije vjetra na kopnu, već je i prva zemlja koja je izgradila vjetroelektranu na moru. Riječ je o vjetroelektrani Vindeby snage 5 MW, koja je spojena na elektroenergetsku mrežu 1991. godine. Vjetroelektrana Horns Rev I, snage 160 MW, izgrađena je 2002. godine, a priključenjem vjetroelektrane Anholt, snage 400 MW 2014. godine, 15% ukupnih danskih potreba za električnom energijom biti će dobiveno iz energije vjetra na moru. U slijedećih nekoliko godina očekuje se realizacija projekta Krieger's Flak, prve međunarodne vjetroelektrane na moru koja će imati prijenosnu mrežu između Danske i Njemačke – još jedna stvar u kojoj će Danska biti pionir.

Uz proizvođače kao što su Siemens i Vestas, te široki spektar drugih dobavljača, Danska je dom industrije najvećih vjetroagregata na svijetu. U 2009. godini danski izvoz energije vjetra iznosio je 5,6 milijardi eura, što je 8,5% svih državnih izvoza. Sektor, također, predstavlja značajan izvor novih radnih mjesta, pa je tako 2010. godine otvoreno 24.000 radnih mjesta.

Od 1980. godine dansko gospodarstvo poraslo je za 78%, dok je razina potrošnje energije ostala jednaka, a emisije CO2 su se smanjile. To je postignuto odabirom korištenja svih resursa na nov i inteligentan način. Jedno od toga bila je i energija vjetra, zaključila je europska povjerenica za Klimatsku akciju, Connie Hedegaard.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     Danska      2020      2050      offshore      Vestas      Siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?