Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

VE za početnike

Kako radi vjetroagregat? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Subota, 16 Listopad 2010 16:07

Oduvijek ste željeli znati kako to točno radi vjetroagregat? Kako smo došli do toga da prodajemo - vjetar? EWEA je napravila jednostavnu flash animaciju na tu temu razumljivu svima.

EWEA (Europska organizacija za energiju vjetra) je kao i uvijek korak ispred svih u promociji korištenja energije vjetra, te je na svojim stranicama kroz kratku, jednostavnu i poučnu flash animaciju prikazala kako radi vjetroagregat. Isprobajte i sami na: www.ewea.org

Vjetroagregat - Vjetroelektrana

Animacija vas ukratko kroz pet koraka uvodi u svijet korištenja energije vjetra za proizvodnju električne energije.

 1. Vjetroagregati hvataju energiju zraka u gibanju (vjetar) i pretvaraju tu energiju u električnu energiju
 2. Većina vjetroagregata danas ima tri aerodinamički dizajnirane lopatice. Te lopatice pokreću osovinu koja je spojena na generator koji proizvodi električnu energiju.
  • vjetar prolazi preko lopatica i stvara potisak/uzgon (kao na avionskom krilu) koji uzrokuje okretanje rotora
  • u kućištu se nalazi sporohodna osovina, mjenjačka kutija (alternativno, i u današnje vrijeme sve češće, sporohodni generator bez mjenjačke kutije), brzohodna osovina i generator
  • rotirajuće lopatice okreću sporohodnu osovinu brzinom od 30-60 puta u minuti
  • mjenjačka kutija spaja sporohodnu i brzohodnu osovinu povećavajući brzinu vrtnje brzohodne osovine na 1000-1800 okretaja u minuti
  • brzohodna osovina pokreće generator koji proizvodi električnu energiju
  • proizvedena električna energija iz generatora se šalje na transformator koji pretvara napon na onaj koji se koristi u elektroenergetskoj mreži
 3. Tri glavne varijable određuju koliko električne energije može proizvesti vjetroagregat
  • brzina vjetra: jači vjetar proizvodi više energije. Vjetroagregati tipično proizvode energiju na brzinama od 4 m/s do 30 (ili 25, ovisi o izvedbi) m/s (14,4 - 108 km/h ili 7,77 - 58,31 čvorova). Ako vjetar dosegne brzinu preko 30 (25) m/s vjetroagregati se zaustavljaju da se ne bi oštetili uslijed prevelikih mehaničkih naprezanja.
  • promjer lopatica: veći promjer lopatica rotora, tj. veća površina koju zahvaćaju lopatice znači i veću proizvodnju energije. Duplo veći promjer lopatica može uzrokovati četiri puta veću proizvodnju energije.
  • gustoća zraka: "teži" zrak stvara veći potisak na lopaticama rotora. Gustoća zraka je funkcija nadmorske visine, temperature i tlaka. Lokacije na visokim nadmorskim visinama imaju manji tlak i "lakši" zrak, pa su to lokacije na kojima su vjetroagregati relativno manje učinkoviti. Vjetroagregati na razini mora su zbog "težeg" zraka relativno učinkovitiji.
 4. U četvrtoj točki ove animacije (slika!) možete se igrati s nadmorskom visinom i brzinom vjetra da bi vidjeli koliko energije bi proizvodio jedan fiktivni moderni vjetroagregat, te koliko bi kućanstava s tom energijom opskrbio, koliko emisija CO2 uštedio u odnosu na fosilna goriva potrebna za proizvodnju iste količine električne energije, te koliko bi električnih auta godišnje mogao pokretati
 5. U 2009. godini 74.767 GW instaliranih vjetroelektrana u EU je proizvelo 163 TWh (163.000 MWh ili 163.000.000 kWh) električne energije. U prosječno vjetrovitoj godini te vjetroelektrane mogu proizvesti 4,8% potreba EU za električnom energijom. Instalirane vjetroelektrane u EU su u 2009. godini ostvarile uštedu od 106 milijuna tona emisija CO2, što je ekvivalentno tome da se sa cesta uklonilo 25% svih osobnih automobila u EU. Ta količina električne energije bi bila dovoljna za pogon 82 milijuna električnih automobila kroz cijelu godinu!

 

Sve ove brojke ukazuju na golemi potencijal koji vjetroelektrane imaju u ostvarivanju održive i čišće budućnosti svih građana EU.

Tags:     vjetroagregat      kako radi vjetroagregat
Vezane vijesti
 
Komentari (2)
Vjetroelektrana - brzina vjetra
2Subota, 06 Studeni 2021 23:13
Zakir Causevic
Postovani,
Moje pitanje je kako se rijesava problem generiranja el. energije kod promjenjive brzine vjetra unutar radnog intervala brzine vjetra, odnosno, kako promjena brzine okretanja osovina koje su spojene na rotor generatora utjecu na proizvodnju el. energije ?
Male vjetroelektrane
1Subota, 30 Prosinac 2017 22:34
Goran
Upit za kućnu instalaciju za početak 2kw ili 4kw snage montaža na krov i za EU poticajna sredstva i kolika je garancija na elektroagregat.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?