Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

VE za početnike

Vjetroagregati sa dvije lopatice E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Veljača 2011 12:21

Vjetroagregati se uobičajeno grade sa tri lopatice, koje su prihvaćene kao standard za razvoj, ali od nedavno je par tvrtki ponovno pokrenulo razvoj vjetroagregata sa dvije lopatice koje pokazuju određeni potencijal.

Nizozemski proizvođač NedWind je još tokom 1990-ih razvio vjetroagregat sa 60 metara visokim stupom i 55 metarskom lopaticom. U Nizozemskoj su oni izgradili i prvu vjetroelektranu koja se sastojala od 19 vjetroagregata, a ime vjetroelektrane je Eemmeerdijk.


Slika 1: Usporedba profila vjetroagregata sa 2 i 3 lopatice, izvor: www.nordicwindpower.com

Danas u svijetu postoje dva proizvođača koji razvijaju vjetroagregate sa dvije lopatice. Jedan je Švedsko–Američki Nordic Windpower koji ima 1 MW vjetroagregat, te kineski Ming Yang koji je razvio 2,5/3 MW vjetroagregat za koji su nedavno dobili tender kojim će postaviti 200 MW tih vjetroagregata sa dvije lopatice a i o čemu smo nedavno pisali. Ming Yang trenutačno razvija i 5/6 MW vjetroagregate sa dvije lopatice.

Prema pisanju Nordic Windpowera, glavna prednost njihovih vjetroagregata sa dvije lopatice je da su 20-25% jeftiniji, a imaju veću pouzdanost. Njihov N1000 vjetroagregat ima revolucionarni „flekisibilni dizajn“ kojim smanjuje utjecaj turbulencije i vertikalnog profla vjetra bez dodatnih materijala i mase. Testiranja tih vjetroagregata traju već 13 godina, te imaju više od 140.000 sati rada pod normalnim i ekstremnim uvjetima vjetra.

Sa lakšom konfiguracijom s dvije lopatice pojednostavljuje se gradnja i instalacija, manje je dijelova, manji je kran i efikasnije korištenje materijala za temelje. Dvije lopatice se spajaju na zemlji na kućište, čime se pojednostavljuje gradnja naspram agregata sa tri lopatice gdje se to mora raditi u zraku. Time se kabina može podići i pri bržim vjetrovima tako da se smanjuje utjecaj vremenskih uvjeta na vrijeme gradnje.


Slika 2: Nordic Windpower vjetroagregat, izvor: www.nordicwindpower.com

Sama lopatica ima veću relativnu debljinu, čime se smanjuje potreba za materijalom te je lopatica lakša i manje košta. Agregat sa dvije lopatice ima 2-3% manju godišnju proizvodnju električne energije, ali se to može kompenzirati sa 1% povećanjem u promjeru lopatica. Agregati sa dvije lopatice rade i manje sjene, te su i malo tiše (otprilike 1 dB) u odnosu na uobičajene agregate.

Svi ti faktori djeluju tako da smanjuju troškove i poboljšavaju povrat investicije. Nordic Windpower je krajem 2009. od Odjela za energiju SAD-a dobio kredit na 16 milijuna dolara koji su im omogućili dodatni ubrzani razvoj svojih vjetroagregata sa dvije lopatice povećanjem svog postrojenja u Idahu.

Vrijeme će pokazati da li će sve ove prednosti biti dovoljne da ovakvi vjetroagregati uđu u redovnu upotrebu, te da li će se te prednosti pokazati kao dovoljne za istiskivanje uobičajenih vjetroagregata sa tri lopatice s tržišta - a na koje su se već svi naviknuli.

Izvor: www.windpowerengineering.com, www.nordicwindpower.com, www.mywind.com.cn

Tags:     vjetroagregat      vjetroelektrana      nordic      ming      yang      dvije      lopatice
Vezane vijesti
 
Komentari (1)
MALI VJETRO AGREGATI
1Četvrtak, 08 Siječanj 2015 12:08
MARKO PACAK
POSTOVANE-I
VOLIM PRIRODU I SVE STO JE VEZANO UZ PRIRODU.
PODRZAVAM IZGRADNJU I UPORABU MALIH VJETRO I SOLARNIH KAO I SVIH DRUGIH ELEKTRANA KOJE PROIZVODE STRUJU BEZ MNOGO ZAGADJENJA ZRAKA I OKOLINE.
IMA SAMO JEDNO ALI, A TO JE KOLIKO VJETRO-AGREGATI I ELEKTRANE SA VELIKIM PROPELERIMA UTJECU NA PTICIJA I ZIVOTINJSKA STANISTA.
NAILAZIO SAM NA NAZOVIMO STRUCNE CLANKE OD POZNATIH STRUCNJAKA KOJI KAZU DA VJETRO ELEKTRANE BITNO UTJECU NA PTICIJA,ZIVOTINJSKA PA CAK I BILJNA STANISTA.
KADA BIH ZNAO DA JE TO STO POSTO TOCNO BIO BIH PROTIV VJETRO-ELEKTRANA.
NEMOGU DA ZAMISLIM DA NA KROVU KUCE NEMAM PTICA ZBOG AGREGATA NA VJETAR.AKO SMATRATE DA VJETRO-ELEKTRANE NE UTJECU NA PTICIJA I ZIVOTINJSKA STANISTA BILO BI DOBRO DA NA KROVOVIMA GDJE SU MONTIRANE MALE VJETRO ELEKTRANE POSTAVITE VIDEO KAMERE DA SE VIDI KOLIKO JE PTICA DOSLO NA KROV BAREM U JEDNOM TJEDNU.
BOJIM SE NITI JEDNA.DA BI SE JA I VJERUJEM JOS TISUCE DRUGIH LJUBITELJA PTICA I ZIVOTINJA UVJERILI DA VJETRO-ELEKTRANE NE PLASE PTICE I ZIVOTINJE VOLIO BIH VIDJETI SNIMAK KROVA SA VJETRENJACOM I NA ISTOM KROVU GOLUBA ILI NEKU DRUGU PTICU.
TAKAV JEDAN KRATKI FILM BIO BI DOBRA REKLAMA ZA VJETRENJACE I MISLIM MNOGI BI PRESTALI BITI SKPTICNI.
POZDRAV SVIMA MARKO PACAK.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?