Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

VE za početnike

Mali vjetroagregati - prednosti i zašto ih nema više E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 18 Siječanj 2012 23:59

Prednosti ugradnje malih vjetroagregata u urbanim i naseljenim sredinama su brojne. Potrošnja na mjestu proizvodnje, lagana instalacija, privatne investicije, manje opterećenje elektroenergetske mreže i relativno mala ukupna ulaganja su oni detalji koje mali vjetroagregati dijele s krovnim fotonaponskim instalacijama. Prednost im je također i veća mogućnost instalirane snage po jedinici površine, posebno u slučaju vjetroagregata s vertikalnom osi vrtnje. Također su u većini slučajeva mali vjetroagregati po jedinici proizvedene snage jeftiniji od fotonaponskih modula (makar to nije pravilo). Isto tako postoje mjesta gdje se zbog omjera sunčanih dana i količine vjetra daleko više isplati koristiti energiju vjetra, nego Sunca. Na mjestima gdje ima puno i jednog i drugog izvora energije, solarna energija se može koristiti za grijanje/hlađenje prostora pomoću daleko jeftinijih instalacija sa solarnim kolektorima topline, a električna energija se istovremeno može proizvoditi iz malih vjetroagregata koji su praktički točkasti objekti na površini krova ili u dvorištu.

Mali vjetroagregati, posebno oni s vertikalnom osi vrtnje mogu biti postavljeni i na drugim površinama oko kuće bez da smetaju ostalim aktivnostima u okolini. Većina malih vjetroagregata dizajnirana je s namjerom da se mogu nesmetano koristiti u urbanim sredinama, što podrazumijeva malu do sasvim nezamjetnu buku (posebno kod izvedbi s vertikalnom osi vrtnje), veliku sigurnost i robusnost, te minimalne potrebe za održavanjem.

Također, mali vjetroagregati se samostalno ili upareni s fotonaponskim modulima mogu koristiti i na samostalnim stupovima javne rasvjete, gdje im u kombinaciji s baterijom i učinkovitom LED rasvjetom (što nije nužno, ali postaje praksa) omogućava jednostavno postavljanje (bez potrebe priključka na mrežu), dugotrajnost rada, atraktivnost (stup javne rasvjete kao modernistički ukras), te ono najbitnije – nema potrebe za mjesečnim računom za struju. Takav stup javne rasvjete može se postaviti i u vlastitome dvorištu!

Koji je onda problem malih vjetroagregata, tj. praktički nepostojećeg tržišta za iste? Problem u nas, a donedavno i u većini drugih zemalja je jednostavno bilo skoro pa zakonsko izjednačavanje malih sustava s velikim vjetroelektranama koje počivaju na velikim vjetroagregatima na kakve se danas navikavamo. Više od samih novčanih poticaja, prepreka za postavljanje malih sustava je dokumentacija koju je potrebno ishoditi za takav projekt, posebno ukoliko je namjena projekta bila i prodaja električne energije – slično kao i za male fotonaponske sustave na krovu donedavno. No, također i poticaji koji su adekvatni za velike sustave, ali ne i za masovniju primjenu malih vjetroagregata.

Sukladno tome relativno mali broj tvrtki je nudio takva rješenja, mahom za napajanje izoliranih kuća ili sustava koji koriste električnu energiju, kao što su recimo mobilne stanice na vrhovima brda, odašiljači i sl. Takvi sustavi se oslanjaju na hibridne kombinacije malog vjetroagregata snage do nekoliko kW, fotonaponskog sustava iste snage i baterije za pohranu energije, čime se osigurava konstantan rad sustava. Zbog strogo tehno-ekonomskih zahtjeva u takvim sustavima su ugrađivani jednostavni, robusni, relativno jeftini i efikasni mali vjetroagregati s horizontalnom osi vrtnje i tri lopatice, te su time kopirali svoje puno veće srodnike snage preko 1 MW, a pri dizajniranju takvih vjetroagregata se malo pažnje pridavalo njihovoj estetskoj i drugim funkcijama bitnim za instaliranje u urbanim i naseljenim područjima. No svoju funkciju napajanja udaljene mobilne stanice ili odašiljača obavljaju relativno povoljno i učinkovito.

Međutim, s obzirom na trendove sve je više novih tvrtki, ali i onih starih koje razvijaju ili su razvile sasvim nove vrste malih vjetroagregata koji ispunjavaju estetske, funkcionalne i druge funkcije bitne za instalaciju u urbanim i naseljenim sredinama i koji bi uz pravilne poticaje mogli postati jednako uobičajena pojava na putu prema energetskoj neovisnosti kao i fotonaponski sustavi na građevinama.

Vezane vijesti
 
Komentari (5)
Vjetroagregat i solarni paneli
5Srijeda, 14 Srpanj 2021 13:11
Sanjin Dukic
Poštovani,
Interesira me ugradnja solarnih panela i vjetroagregata na privatnoj kući u Vodicama, postoji li netko tko to radi?
Hvala lijepa, pozz Sanjin
vjetroelektrana
4Utorak, 16 Siječanj 2018 08:51
Ivan Bojić
Poštovani,
imam pitanje u vezi vjetro elektrane za kućanstvo.Budući da živim u Slavoniji (Osijek),nisam siguran koliko je isplativo postavljanje takve elektrane pošto kod nas nema toliko vjetra kao primjerice u Dalmaciji stoga me zanima kome bih se mogao obratiti kako bismo ispitali količinu vjetra,a samim time i isplativost takve elektrane.
Unaprijed se zahvaljujem.
kako do vjetro agregata u hr.
3Petak, 27 Listopad 2017 14:03
davor fatovic
Kako na Ljubacu nemam struju instalirao bi jedan ili 2 vjetro agregata. Neznam gdje mogu potraziti savjet dali da ugradim vjetro agregat ili fotonaponske panele. U mjestu kod Knina Ljubacu ima i vjetrovitih dana i suncanih. Volio bi da mi netko kaze gdje mogu kontaktirati strucnjake. Najljese zahvaljujem.
Davor Fatovic
Odgovor:
2Nedjelja, 12 Veljača 2012 23:44
E J
Istina, trudimo se koliko možemo to ispraviti, a svakako bi zakonodavstvo prije svega trebalo imati više sluha za želje svojih građana, pa samim time i za male sustave za proizvodnju energije.
alternativna energija
1Nedjelja, 12 Veljača 2012 14:37
Marko Pacak
Postovane dame i gospodo!
Podosta se posvecuje paznje alternativnoj energiji koja tu paznju zaista i zasluzuje.
Primjecujem da se malo upoznaje javnost sa mogucnostima otvaranja manjih pa makar i obiteljskih solarnih ili vjetro elektrana.
Koje sve dozvole treba ishodovati i kojim rokovima se moze ocekivati odgovor mjerodavnih institucija.
Po mome trebalo bi pojednostaviti i ubrzati sve dozvole za gradnju tih elektrana.
Ja sam jedan od zainteresiranih za manju vjetro elektranu u Vrsima kod Zadra.Pozdrav i svako dobro na putu prema boljitku covjecanstva.Obitelj Pacak.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?