Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

VE za početnike

Mali vjetroagregati - razvoj i mogućnosti E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 26 Siječanj 2012 23:54

Na svjetskom tržištu se može primijetiti značajno povećana ponuda malih vjetroagregata upravo namijenjenih urbanim i naseljenim sredinama. Takvi vjetroagregati se koriste za postavljanje na kuće, na stupove javne rasvjete, u dvorišta, a kombinaciju svega toga je moguće vidjeti u nekim novim naseljima koja teže energetskoj neovisnosti od elektroenergetske mreže.

I dok se veliki vjetroagregati koriste gotovo isključivo u svrhu gradnje većih ili manjih vjetroelektrana čija je prvenstvena namjena prodaja električne energije krajnjem kupcu, uz određene iznimke od pravila, mali vjetroagregati imaju i mogu imati puno veću slobodu i način primjene. Tako se malih vjetroagregata može naći u širokom rasponu jediničnih snaga, modela izvedbe elemenata za konverziju energije vjetra u kružno gibanje (namjerno je izbjegnuta riječ lopatica, jer se ne radi uvijek o lopaticama), namjene i cijena.

Tako se recimo na tržištu mogu naći relativno jeftine izvedbe malih vjetroagregata sa horizontalnom osi vrtnje koji se na prvi pogled samo veličinom razlikuju od velikih megavatnih vjetroagregata. Na vrlo osnovnoj razini način pretvorbe energije im je također isti, uz naravno značajno kompliciranija rješenja i sustave na velikim vjetroagregatima. Takvih malih vjetroagregata na tržištu već sada ima značajan broj, a pojedinačna snaga im varira od par stotina vata, pa sve do 20kW. Pretežno ih se može naći postavljenih na seoskim imanjima i na udaljenim lokacijama od električne mreže, a na kojima je potrebna opskrba električnom energijom, kao npr. napajanje za odašiljače ili mobilne stanice. Sukladno potrebama i snaga im varira, mada se najčešće pojavljuju u izvedbama od 1 do 5 kW. Rjeđe se takvi vjetroagregati mogu vidjeti i na obiteljskim kućama ili zgradama, ponaprije jer na njih mogu znatno utjecati i turbulencije vjetra koje se pojavljuju oko takvih objekata. No može se ustvrditi da su ovakvi vjetroagregati postavljeni na izoliranim područjima bez puno vegetacije najekonomičnije rješenje u slučaju potrebe napajanja električne opreme bez pristupa električnoj mreži, pri čemu se mogu dobro nadopunjavati s baterijama, pa i fotonaponskim panelima. Vrijedi istaknuti i da im je karakteristika rada slična njihovim velikim pandanima, te su im za rad potrebne brzine vjetra od 3m/s na više, gdje se nominalna snaga obično postiže između 12 i 15 m/s, ali za razliku od velikih vjetroagregata mogu raditi i pri vjetrovima puno većih brzina (neki čak do 50m/s!) pri čemu neke izvedbe nude i mogućnost isporuke snage veće od nominalne i do 4 puta (npr. AriDolphin) čemu se iskorištavaju i rijetki, te obično kratkotrajni jaki vjetrovi.

Mali vjetroagregati s vertikalnom osi vrtnje u zadnje vrijeme doživljavaju procvat u smislu ponude, a za pretvorbu vjetra u vrtnju (mehanički rad) koriste najrazličitije izvedbe elemenata za konverziju koji se u nekim slučajevima mogu nazvati lopaticama, ali i krilima, jedrima, pa do onih koji su oblikovani tako da podsjećaju na cvijetove, recimo tulipane i lotose. Nerijetko se za dizajn takvih vjetroagregata osim stručnjaka za aerodinamiku brinu i svjetski poznati dizajneri i arhitekti dajući time proizvodu i dimenziju više od samo one osnovne potrebe za proizvodnjom električne energije. Dakako takvi vjetroagregati se u pojedinim slučajevima teško mogu isplatiti u kratkom ili razumnom roku samo proizvodnjom električne energije, no uz to mogu služiti i u dekorativne i prezentacijske/promotivne potrebe, posebno u sklopu većih projekata gdje njihova cijena ne dolazi do prevelikog izražaja.

Takvi tipovi vjetroagregata su svi, gotovo bez iznimke iznimno pogodni za instalaciju u urbanim područjima zbog jako niske razine buke, treperenja i sličnih problema koji se povezuju s velikim, pa dijelom i malim vjetroagregatima s horizontalnom osi vrtnje. Također imaju malu osjetljivost na turbulencije vjetra (nekima čak i pogoduje), relativno su kompaktni (nema velikih lopatica koje strše) i može ih se postaviti više na manjoj površini. Sa slika u ovom članku se može procijeniti i njihov vizualni utjecaj, koji je sve samo ne dosadan ili neugodan.

Vrlo često se uz takve vjetroagregate nude i cijeli gotovi proizvodi, kao npr. stup sa vjetroagregatom na vrhu, ali i ugrađenom baterijom, fotonaponskim panelom i LED ili drugom rasvjetom, čime to postaje neovisni stup ulične rasvjete. Također postoje slični stupovi koji mogu služiti punjenju električnih automobila.

Učinkovitost im je u prosjeku nešto manja nego kod malih vjetroagregata s horizontalnom osi vrtnje, zbog manje zahvaćene površine vjetra iz kojeg se ostvaruje konverzija, ali većina ih radi nakon 3m/s, no za nominalnu snagu su im obično potrebne brzine od 15 do 20 m/s. Također, cijene su u prosjeku veće, tako da im je i isplativost manja, no s obzirom da se u dosta slučajeva radi o sasvim novim rješenjima očekuje se daljnji pad cijene razvojem tržišta.

Neki od najinteresantnijih primjera takvih vjetroagregata su prikazani na slikama kako slijedi:

Wind Tulip i Wind Lotus, vjetroagregati koji se osim interesantnom izvedbom mogu pohvaliti i visokom učinkovitosti i relativno kratkom povratu investicije, a rade se u snagama 3,5 i 5 kW, te su posebno pogodni za urbane sredine, tj. krovove u istima.

Qr5, skraćeno za quite revolution već dovoljno po sebi govori o osnovnoj prednosti ovog vjetroagregata, a dolazi u izvedbi od 6,5kW nominalne snage kada je priključen na mrežu te se uz instalaciju na krovovima može instalirati i kao efikasno rješenje na samostalnom stupu.

Vjetroagregat LT 200/3 dd tvrtke AES je interesantno rješenje s jedrima, te je posebno namijenjen otočnom pogonu.

Aeroturbine je serija vjetroagregata snage od 1 do 2,5 kW, koji dolaze i u hibridnoj verziji s fotonaponskim panelima, te se sastoji od spiralnog rotora, te aerodinamičkih profila postavljenih unutar željeznog kaveza.


IR Wind Power predstavlja izvedbe vjetragregata od 5 i 10 kW koje koriste patentirane tzv. turbo lopatice koje komprimiranjem zraka povećavaju učinkovitost pretvorbe, a posebnost im je i ravna površina dostupna za oglašavanje zainteresiranih tvrtki ili klijenata – zgodan primjer multifunkcionalnosti izvedbe.

RevolutionAir vjetroagregati su snage 0,4 i 1 kW, te se ističu činjenicom da ih je dizajnirao Philippe Starck, a posebno se odlikuju zanimljivim dizajnom.

UGE vjetroagregati se također odlikuju iznimno malom razinom buke, zanimljivim izgledom, učinkovitošću, izvedbama od 0,6 do 4 kW, ali i integriranim rješenjima za javnu rasvjetu ili punjenje električnih automobila.

Nekoliko tvrtki, kao što su Ropatec, Platek i Cleanfield Energy imaju u ponudi vrlo slične izvedbe koji na svojim vertikalnim lopaticama koriste princip avionskog krila.

Također, u Hrvatskoj je dizajniran i proizveden jedan interesantan mali vjetroagregat izvedbe slične onima UGE, međutim predstavnici tvrtke Energy Plus su nam izjavili da je isti napravljen u samo nekoliko komada i da se zbog visoke cijene i „čudnih“ propisa oko mogućnosti instaliranja trenutno neće upustiti u proizvodnju istoga.

Vezane vijesti
 
Komentari (7)
UPIT ZA VJETROAGREGAT
7Subota, 22 Svibanj 2021 07:37
VINKO ANUŠIĆ
UPIT !


1Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 19:05

Dmitar BANIĆ


Poštovani,
imam obiteljsku kuću oko 80 m2 na otoku bez mogućnosti priključka na električnu mrežu.Molim Vas prijedlog i mišljenje za instalaciju malog vjetroaregata oko 2kW,gdje i kako se može nabaviti potreban vjetroagregat i cijenu koštanja.
S poštovanjem,
otočanin !m
Buka vjetroelektrane od 300w
6Srijeda, 19 Veljača 2020 20:43
Đuro
Poštovani,

Molim vas ako mi možete dati podatak koliko buke izlazi iz vjetroturbine od 330W

lijep pozdrav
Odgovor:
5Utorak, 29 Svibanj 2012 09:26
E J
www.artas.hr
Privatni poduzetnik
4Ponedjeljak, 28 Svibanj 2012 21:53
JURAJ PAVIŠIĆ
Možete mi reći gje mogu povoljno nabaviti vjetro elektranu 600 w do 1,5 KW. Sa poštovanjem Juraj Pavišić
pozz
3Utorak, 22 Svibanj 2012 22:59
ado
interesuje me kako mogu napraviti malu vjetrenjacu da bi proizvodio struju sta mi je potrebno mogao bi je na kucu montirati
hvala
Odgovor na upit:
2Utorak, 06 Ožujak 2012 13:07
E J
http://www.vjetroelektrane.com/vjetroelektrane-za-pocetnike/775-mali-vjetroagregati-situacija-u-hrvatskoj

lp,
Edo
UPIT !
1Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 19:05
Dmitar BANIĆ
Poštovani,
imam obiteljsku kuću oko 80 m2 na otoku bez mogućnosti priključka na električnu mrežu.Molim Vas prijedlog i mišljenje za instalaciju malog vjetroaregata oko 2kW,gdje i kako se može nabaviti potreban vjetroagregat.
S poštovanjem,
otočanin !

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?