Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

VE za početnike

Mali vjetroagregati - situacija u Hrvatskoj E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 02 Veljača 2012 23:34

U Hrvatskoj se ugradnja malih vjetroagregata u principu ne potiče, te se isti mogu naći samo vrlo rijetko kao plod entuzijazma pojedinaca ili djelomičnog rješenja napajanja potrošača izoliranih i udaljenih od elektro energetske mreže (npr. mobilne stanice). Trenutno također nema nijednog sustava koji koristi male vjetroagregate za proizvodnju energije i isporuku iste u mrežu po poticajnoj cijeni.

Naime sukladno proceduri ishođenja dozvola, mali vjetroagregati su praktički izjednačeni s velikim sustavima što ishođenje dokumentacije za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača energije čini izuzetno kompliciranom procedurom za mali sustav – nešto slično kao za male fotonaponske sustave prije par godina. Također, ne postoji skaliranje otkupne cijene energije, te je time ugradnja malih vjetroagregata u velikoj većini slučajeva neisplativa, ukoliko im je jedina namjena proizvodnja i prodaja električne energije, a ne postoje ni drugi organizirani oblici subvencioniranja ugradnje istih. I za kraj, uredba o zaštićenom obalnom pojasu, onako kako je napisana se odnosi i na male vjetroagregate – što znači da se oni ne bi smjeli instalirati na otocima ili u području 1km od obale. Apsurdno, ali tako slijedi iz trenutnog zakonskog okvira. A to su upravo najbolje lokacije za instaliranje malih vjetroagregata.

Zapravo je primjetno da se prilikom izrade pravilnika i ostalih dokumenata povezanih s obnovljivim izvorima energije nije uopće pridavalo pažnje mogućnosti korištenja malih vjetroagregata.

Preduvjet masovnijem korištenju energije vjetra na ovaj način bi bio pojednostavljivanje procedure prilikom postavljanja malih sustava, te tretiranje takvih malih vjetroagregata (do snage od 20kW) kao jednostavnih građevina, poticanje njihove ugradnje kroz poticajnu feed-in tarifu koja je definirana odvojeno od one za velike vjetroagregate ili kroz subvencioniranje investicije (direktno ili kroz porezne olakšice). S obzirom na razne namjene, subvencioniranje investicije od slučaja do slučaja se čini kao rješenje koje bi imalo bolji učinak za poticanje ugradnje malih vjetroagregata, te poticanje korištenja te proizvedene električne energije na mjestu proizvodnje. Takav oblik poticanja bi se mogao u potpunosti ostvariti direktno kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako je već spomenuto, s obzirom na svoje radne karakteristike mali vjetroagregati su najučinkovitiji (i najisplativiji) pri postavljanju u priobalju i na otocima, te im u nekim izvedbama ne smetaju niti velike brzine vjetra, a ni turbulencije. Pri tome bez utjecaja na krajobraz mogu pomoći opskrbi otoka električnom energijom i smanjiti značajne gubitke u podvodnim kabelima, a ujedno mogu pokrenuti i određenu gospodarsku aktivnost i ostvariti uštedu za otočane.

U Hrvatskoj ima nekoliko malih vjetroagregata u ponudi na tržištu, od kojih smo neke naveli u prošlom članku. Tako su dostupni vjetroagregati tvrtke Artas, snage 0,5 i 1,5 kW s horizontalnom osi vrtnje, koje tvrtka Artas sama i sklapa. Od domaćih proizvoda predstavljen je, ali ne i dostupan mali vjetroagregat s vertikalnom osi vrtnje tvrtke Energy Plus, o čemu je bilo riječi u prošlom članku, dok se u ponudi iste tvrtke može kupiti vjetroagregat AirDolphin japanskog proizvođača Zephyr koji ima horizontalnu os vrtnje, izuzetno kompaktnu izvedbu i radi pri brzinama vjetra do 50 m/s. Nedavno je i tvrtka Pramac dobila svog zastupnika u Hrvatskoj za svoje posebno dizajnirane vjetroagregate snage 0,4 i 1 kW. Male vjetroagregate s horizontalnom osi vrtnje nude i tvrtka Sunato, Hvaljen budi, te Energoberen koji u svojoj ponudi ima vjetroagregate snage od 50W do 50kW.

Kada bi se upustili u dodatna razmatranja, ne bi li bilo lijepo ovu sliku

vidjeti na rivama primorskih gradova – rasvjeta pokretana obnovljivim izvorom, koja je oku ugodna, učinkovita, tiha i poručuje: ovo je grad koji brine o sebi i svom okolišu, čistom zraku i moru na održiv način, ne zanemarujući pri tome svoj vizualni identitet.

Sve što je za to potrebno je malo dobre volje, poticaja i pojednostavljenja procedure...

Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?