Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Nove vjetroelektrane na listi projekata za priključenje HEP-OPS-a E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 07 Kolovoz 2012 12:25

HEP-OPS je 02. kolovoza ažurirao listu vjetroelektrana za priključenje na elektroenergetsku mrežu, čime je ukupna snaga elektrana na listi premašila indikativnu kvotu od 400MW.

Tako se na listi pojavila vjetroelektrana Bubrig, Crni Vrh i Velika Glava tvrtke rpGLOBAL Danilo d.o.o. s kojom je indikativna kvota od 400MW premašena za 7MW, ali koja se nalazi u kvoti. Ova vjetroelektrana nalazit će se u blizini Šibenika i imati 43MW, a kako smo naveli u jednom od prijašnjih članaka, istu će financirati IFC, dio Svjetske Banke.

Kao prva na listi čekanja se pojavila VE Rudine istoimene tvrtke, koja je planirana za izgradnju kod Slanog u blizini Dubrovnika. Njena priključna snaga iznosi 35MW, te se trenutno ne nalazi u kvoti.


S obzirom na kriterije HEP-OPS-a za uvrštenje projekata vjetroelektrana na listu za kvotu, koji su donešeni s ciljem brže realizacije projekata i s namjerom da projekti koji teže dobijaju financiranje ne koče one koji tu stavku već imaju rješenu, bit će interesantno vidjeti nova kretanja na listi za priključenje, te da li će svi projekti koji su na istoj moći ispuniti i uvjete da na njoj i ostanu. Ili će ih ipak prestići neki projekti s bržom dinamikom razvoja.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je kvota postavljena još 2007. godine, a predviđena da bude ispunjena do kraja 2010. godine ipak blizu svome ispunjenju (ali sa nekoliko godina kašnjenja) postavlja se pitanje kada će se ista proširiti. Te koji će se koraci poduzeti da do 2020. uspijemo instalirati dodatnih 800MW vjetroelektrana? Nakon blagog otvaranja tržišta o kojem smo pisali i velikog rasta izgradnje u ovoj i sljedećoj godini, hoće li HEP-OPS i MINGO poduzeti prave korake, ili opet postati kočničari razvoja i izgradnje vjetroelektrane?

Dio odgovora vjerojatno se nalazi i u novim pravilnicima objavljenim prošli tjedan, ali i novom zakonu o obnovljivim izvorima energije koji je u pripremi.

Priključna snaga vjetroelektrane koje su u pogonu je ostala na 129,75 MW.

Izvor: www.hep.hr

Tags:     vjetroelektrane      priključenje      HEP-OPS      Danilo      Rudine
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?