Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pogled na budućnost energije vjetra u Italiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 18 Rujan 2012 21:36

Italija je trenutačno četvrta država u Europi po ukupno instaliranoj snazi vjetroelektrana, ali joj fokus na sektor vjetra zadnjih par godina opada.

U ožujku prošle godine Italija je smanjila cijenu svojih zelenih certifikata za 22%, što je bila crvena zastava za daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u toj zemlji. Italija ima cilj od 17% proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana do 2020., te se očekuje da ga neće postići ali će mu doći blizu. Ipak, to je veliki rast s obzirom da je 2005. udio vjetroelektrana bio samo 5,2%.

Italija je trenutačno četvrto najveće tržište u Europi, sa 6.474 MW instalirane snage. To je skoro 1.000 MW više nego prošle godine, uz otprilike jednaki postotak rasta. Zbog toga se očekuje da bi Italija uskoro mogla izgubiti tu četvrtu poziciju.

U Italiji se trenutačno radi na promjeni zakonskog okvira za razvoj obnovljivih izvora energije. Vlada se trenutačno pokušava riješiti zelenih certifikata, te umjesto toga koristiti feed-in-tarifu i sustav aukcija. U zadnjih 10 godina je u toj zemlji promijenjeno 10 državnih zakona i tri pravilnika uključujući i gorespomenuto 22% smanjenje vrijednosti certifikata.

Stalne promjene su stvorile nesigurnost na tržištu, čime se smanjilo investiranje u energiju vjetra. Novi zakonski okvir je trebao biti definiran još u rujnu prošle godine, ali je definiran tek u srpnju 2012. To je indikativno s obzirom da izgleda kao da vlada Italije hoće smanjiti troškove, a ne razviti tržište koje bi otvorilo poslove i omogućilo ekonomski rast. Osim promjena u zakonima, potrebno je unaprijediti i elektroenergetsku mrežu Italije. U samom sektoru obnovljivih je u zadnje vrijeme bilo priličnog rasta, ali je dio bio spriječen zbog zagušenja mreže. Talijanske vlasti pokušavaju izgraditi nove vodove kako bi se ti problemi riješili.

S pozitivne strane gledano Enel – najveća talijanska elektroprivreda je zbog zagušenja počela uvoditi elemente pametnih mreža. Talijanske vlasti su izjavile da će pametna mreža biti prioritet za sav budući razvoj elektroenergetskog sustava.

Što se tiče javnosti, energija vjetra nema veliku podršku unatoč tome što su Talijani glasali protiv nuklearnih elektrana prošle godine kad ih je predložila vlada na čelu sa Berlusconijem.

Unatoč različitim preprekama koji su pred tom državom, očekuje se da će Italija uspjeti postići svoj cilj od 26,4% električne energije iz OIE do 2020.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     italija      obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane      energija vjetra      instalirana snaga
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?