Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najbolji projekti obnovljivih izvora energije u 2012. - vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 04 Siječanj 2013 18:14

Renewable Energy World je na svojim internet stranicama objavio svoj izbor dobitnika i drugoplasiranih projekata obnovljivih izvora energije koje su predstavili tokom Renewable Energy World Conference and Expo-a početkom prosinca. Nagrade su dodijeljene u pet kategorija odnosno tehnologija i to za solar, hidro, geotermalnu energiju, vjetar i bioenergiju. U trećem tjednu predstavljamo najbolje projekte vjetroelektrana.

Najbolji projekt vjetroelektrane: Vjetroelektrana Spring Valley, u vlasništvu Pattern Energya u Elyu, Nevadi, SAD-u

Vjetroelektrana Spring Valley snage 151,8 MW je prva vjetroelektrana izgrađena na federalnoj zemlji pod programom SAD-ovog Odjela za unutrašnjost čiji je cilj autorizirati 10.000 MW projekata obnovljivih izvora energije na javnim zemljištima.

Proces planiranja za projekt je počeo još 2006., a Ured za upravljanje zemljom je svoju dozvolu dao godinu dana kasnije. Gradnja projekta je započela u kolovozu 2011., a u lipnju prošle godine je dovršena. Ovaj projekt koji ima 66 Siemensovih vjetroagregata nije samo prvi na javnoj površini, nego je i prva vjetroelektrana u Nevadi.

Za projekt se koriste 2,3 MW Siemensovi vjetroagregati, a tokom planiranja su kontaktirane sve bitne okolišne grupe, te su se implementirale inovativne inicijative kako bi se riješila sva zabrinutost povezana s utjecajem na okoliš. Ove inicijative uključuju modificirane električne vodove da bi se smanjio rizik za ptice, te napredni radar za zaštitu ptica i šišmiša kao i neke druge inovacije.


Slika 1: Vjetroelektrana Spring Valley

Projekt je također ojačao ekonomiju lokalne zajednice, pošto se otvorilo 13 stalnih radnih mjesta, te 240 radnih mjesta tokom gradnje. U gradnji je sudjelovalo više od 40 tvrtki u Nevadi, te je na njih potrošeno skoro 10 milijuna dolara investicije. Tokom idućih 20 godina bi lokalna zajednica na kojoj je vjetroelektrana izgrađena trebala dobiti više od 20 milijuna dolara kroz poreze.

Druga najbolja vjetroelektrana: Vjetroelektrana Settlers Trail, u vlasništvu E-ON Climate and Renewables u općini Iroquois, SAD

Vjetroelektranu Settlers Trail je razvio E-ON Climate and Renewables, a izgradio White Construction Inc. Projekt ima snagu od 150,4 MW, a koristi 94 GE-ova 1,6 MW vjetroagregata.

Projekt se rasprostire na oko 8.100 hektara te je izgrađen na postojećoj zemlji zajednice farmera koji proizvode soju i kukuruz, te je još uvijek veći dio zemlje iskoristiv za iste potrebe. Projekt je dizajniran na način da integrira postojeće vjetroagregate u farme. Tokom gradnje je svaki vjetroagregat prosječno zauzeo oko 1,6 hektara zemljišta tokom jedne sezone. Ipak, nakon završetka gradnje većina farmera može uzgajati žitarice i do 5 metara udaljenosti od podnožja vjetroagregata. Ukupni utjecaj vjetroagregata je manji od 0,05 hektara za proizvodnju kultura, a farmeri još dobivaju kompenzaciju za proizvedenu električnu energiju iz vjetroagregata.


Slika 2: Vjetroelektrana Settlers Trail

Projekt je također dovršen redoslijednim nizom, što znači da je projektiran na način da se određeni broj vjetroagregata povezuje nezavisno sa trafostanicom. Time je svaki takav krug vjetroagregata mogao početi proizvodnju čim su bili dovršeni, te time ostvariti rani prihod od prodaje električne energije.

Tokom gradnje je ovaj projekt otvorio više od 80 radnih mjesta, a nakon gradnje je ostalo i 12 stalnih radnih mjesta.

Tags:     vjetroelektrane      renewable energy world      spring valley      nevada      settlers trail      siemens      ge
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?