Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Na elektroenergetske mreže EU se može spojiti 10% više vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 17:19

Nedavni rezultati jednog od najambicioznijih OIE projekata EU su pokazali da se pametnim upravljanjem, zajedno sa tehnološkim napretkom mogu koristiti energija vjetra i drugi obnovljivi izvori energije kako bi se povećala sigurnost rada elektroenergetskih mreža i sigurnost opskrbe električnom energijom.

Rezultati TWENTIES projekta „Upravljanje prijenosnim sustavom sa velikom penetracijom vjetra, solara i drugih OIE u elektroenergetske mreže korištenjem inovativnih alata i integriranih energetskih rješenja“ kojeg je financirala EU, a o kojem smo pisali također pokazuje da investicije u energiju vjetra imaju svoje velike prednosti. Ovaj trogodišnji projekt sa budžetom od 56,8 milijuna eura je imao u cilju unaprijediti razvoj i korištenje novih tehnologija koje omogućuju široku integraciju veće količine energije vjetra u EU energetski sustav do 2020. i kasnije. Koordinator projekta je bio Španjolski operator prijenosne mreže Red Electrica de Espana (REE) te je uključivao mnoge partnere uključujući  EWEA-u, tvrtke koje se bave vjetroelektranama i druge. Izvještaj s projekta je otkrio da se prijenosna mreža može koristiti efikasnije i da se na istu može spojiti znatno više vjetroelektrana, a objavljen je u lipnju. Isto tako projekt je pokazao da energija vjetra može pružati bitne usluge sustavu, te da se može spojiti 10% više vjetroelektrana na mrežu samo mjerenjem temperature vodova na mreži u stvarnom vremenu, te potvrđujući hlađenje koje vjetar ostvaruje na vodičima.

Upotreba TWENTIES tehnologija bi mogla smanjiti cijenu električne energije u Njemačkom sustavu za 2,2%, te marginalnu cijenu na spot tržištu za 0,4% samo kada bi se vjetroelektrane integrirale sa drugim izvorima energije u „virtualnoj elektrani“.  TWENTIES je bio organiziran oko šest velikih demonstracijskih projekata komplementiranih sa tri radna programa. Rezultati svih tih projekata su pokazali da se velika količina energije vjetra može integrirati na financijski isplativ način sa postojećim tehnologijama, a da to bude isplativo cijelom sektoru. To bi trebalo pomoći cijelom sektoru u tranziciji energije vjetra kao „alternativnog“ izvora energije u jednog od glavnih izvora, te time ispuniti Europske ciljeve. Rezultati TWENTIES-a su ukupno gledajući bili puno bolji od očekivanja jer su svi demonstracijski projekti postigli svoje ciljeve. Naučena lekcija je da su rezultati međusobne suradnje industrije vjetra i operatora prijenosnog sustava odlični i da ih treba poticati.

Prema EWEA-inim istraživanjima jedan od najzanimljivijih rezultata je pokazao da se proizvodnja priobalnih vjetroelektrana može drastično povećati tokom oluja, a gašenjem istih na brzinama vjetra većim od 32 m/s za razliku od uobičajenih 25 m/s. Također, impresivan rezultat je donijelo mjerenja temeperature vodiča, o kojem smo već pisali ranije u ovom tekstu. Praćenje stvarnih temperatura vodiča bi mogla smanjiti potrebu za unapređenjem mreže odnosno gradnjom novih zbog efikasnijeg korištenja postojeće mreže.

Prema tome zaključak stručnjaka je da je TWENTIES projekt demonstrirao mogućnost integracije više troškovno isplativih vjetroelektrana na mrežu na siguran način. Tehnologije korištene u projektu su već sada na tržištu, te ih samo treba iskoristiti. To je posebno važno za priobalni sektor koji je financijski zahtjevniji, te je svaki način smanjenja troškova iznimno bitan za budući razvoj. Stoga je potrebno demonstrirane tehnologije implementirati na razini EU kako bi cijeli sustav imao koristi od ovog projekta.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     vjetroelektrane      elektroenergetska mreža      tehnologija      twenties      projekt
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?