Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Trendovi tržišta energijom vjetra na moru u 2013 – drugi dio E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 04 Ožujak 2014 18:36

Nakon prikaza trendova tržišta energijom vjetra na moru u 2013. godini, kada je u 13 vjetroelektrana postavljeno 1.567 novih MW, donosimo vam detaljan financijski pregled ovog sektora u 2013. godini, te predviđanja tržišta za 2014. i 2015. godinu.

U 2013. godini 73% instaliranih vjetroelektrana financirano je od strane proizvođača električne energije, a određena aktivnost mogla se primjetiti kod developera (15% instalirane snage) i investitora (12% instalirane snage). Iako je smanjenje broja projekata zbog zakonodavnih nesigurnosti uočeno u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, samo tržište ostalo je otvoreno i aktivno tijekom cijele godine, uz očekivani nastavak ulaganja i u 2014. godini.

Financiranje u poslijednje tri godine

S obzirom da ulaganja mogu znatno varirati ovisno o veličini i lokaciji vjetroelektrane, pretpostavlja se da su u 2013. godini ulaganja u vjetroelektrane na moru iznosila između 4,6 i 6,4 milijarde eura.

Visina godišnjih ulaganja

Pregled tržišta za 2014. i 2015. godinu

U 2013. godini dovršeno je 7 vjetroelektrana i tri demonstracijska projekta, a deset vjetroelektrana i jedan demonstracijski projekt nisu dovršeni, pa se njihov dovršetak i spajanje na mrežu očekuju kroz ovu i slijedeću godinu. Kada budu dovršene na mrežu će biti spojeno dodatnih 2.879 MW, te će ukupna instalirana snaga vjetroelektrana na moru u Europi iznositi 9.448 MW. Upravo to pokazuje daljnji stabilan rast sektora, a EWEA je najavila dodatnih 22 GW instalirane snage koji imaju odobrenje za izgradnju u Europi, te buduće planove za izgradnju vjetroelektrana ukupne snage više od 133 GW.

Projekti u 2013. godini

Prema trenutnim lokacijama izgradnje, može se zaključiti da će Sjeverno more, u kojem se nalazi 66% ukupne instalirane snage i dalje biti glavna lokacija za razvoj, a slijede ga Atlantski ocean (20%) i Baltičko more (14%). U kratkoročnom razdoblju na Mediteranu se ne očekuju nikakva značajnija ulaganja, no postoje određeni projekti koji su dobili odobrenje za razvoj na pojedinim lokacijama.

Prosječna veličina vjetroagregata postavljenih u europskim morima od 1991. godine znatno se promijenila. Tijekom 2013. godine prosječna veličina iznosila je 3,9 MW, što je jednaka veličina kao i godinu ranije, a isto se očekuje i u 2014. godini. Rezultat je to dominantnosti Siemens-ovog modela vjetroagregata snage 3.6 MW.

Prosječna snaga vjetroagregata

Prosječna veličina projekata u 2012. godini iznosila je 286 MW, dok je taj broj u 2013. godini porastao na 482 MW.

Prosječna veličina vjetroelektrana

S godinama raste i dubina voda u kojima se vjetroagregati postavljanju, pa je krajem 2013. godine prosječna dubina vode iznosila 16 m, dok je prosječna udaljenost iznosila 29 km (demonstracijski projekti Arinaga Quay i Methil nisu uzeti u obzir).

Prosječna dubina i udaljenost od obale

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     offshore      vjetroelektrane na moru      razvoj      predviđanja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?