Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Natječaji za vjetroelektrane u Južnoafričkoj Republici potaknuli troškovnu efikasnost projekata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 18 Ožujak 2014 23:11

Vlada Južnoafričke Republike je uspjela pružiti bankabilni zakonski okvir preko svoje REIPP inicijative za projekte vjetroelektrana. U ovom članku analizira se trenutačni status i održivost ovog nadolazećeg tržišta.

Južnoafrički Program za nezavisne proizvođače električne energije (REIPPP) je bio ključan dio zagonetke koji je povezao cijelo tržište. Sada kada projekti dolaze u fazu priključka na elektroenergetsku mrežu pokazuju se pune mogućnosti ovog sektora kao i cijelog tržišta obnovljivih izvora energije.

Napredak je već ostvaren pošto je prošli mjesec objavljeno da je postavljeno svih 60 Siemensovih vjetroagregata na lokaciji vjetroelektrane Jeffreys čija je ukupna snaga 138 MW, a radi se o jednom od prvih projekata koji se razvijaju prema REIPPP-u. Sam projekt se nalazi pokraj mjesta Humansdorp u JAR-ovom Eastern Cape-u, a električnu energiju bi trebao početi isporučivati u elektroenergetsku mrežu do sredine ove godine.

Bankabilni okvir

Sam REIPPP je osigurao bankabilni zakonodavni okvir za projekte. Vlada u potpunosti podržava cijeli proces, te je postavila transparentni mehanizam sa preciznim smjernicama te su time osigurani najbolji tehnički, zakonodavni i financijski savjetnici za program koji daje jasna i jednostavna pravila.

Kako bi osigurala konkurentnu, dostupnu i održivu električnu energiju Južnoafrička Republika se odlučila za natječaje umjesto feed-in-tarifa. Dodatno je preko bilateralnog dogovora uključen dugoročni ugovor o otkupu električne energije sa državnom elektroprivredom koja iza sebe ima garanciju Vlade kroz Impelentacijski ugovor. Jedan od ciljeva je bio socijalni i ekonomski razvoj lokalnih ruralnih društava, a sa svakim projektom profitiraju lokalni radnici.

REIPPP je po svemu za sada bio uspješan program, te je u vrlo kratkom vremenu otvorio mnogo mogućnosti za razvoj velikih projekata obnovljivih izvora energije, tržište koje ranije uopće nije postojalo.

Konkurentni status

Justin Burnett, izvršni direktor u Obelisk Energy-u koji razvija projekte u JAR-u kaže da se industrija razvija izuzetno brzo i da je sam natječajni proces prisilio investitore na brži i veći pad cijena proizvedene električne energije nego što se očekivalo, što je samo po sebi prouzrokovalo efikasniju industriju i reevaluaciju svačije pozicije na tržištu.

Burnett je također dodao da se vidi sve veća konsolidacija između developera koja bi se trebala nastaviti i iduće godine i kroz ostatak vrijednosnog lanca. Vodeći developeri i proizvođači vjetroagregata također jačaju i ponovno definiraju svoj odnos sa dobavljačima kako bi osigurali uspjeh na budućim natječajima.

U nekoliko idućih mjeseci bi u pogon trebalo ući čak 28 projekata obnovljivih izvora energije, uključujući gore spomenutu vjetroelektranu Jeffreys Bay Wind snage 138 MW koja je u većinskom vlasništvu Globeleqa. Svi ti projekti će smanjiti ovisnost JAR-a o termoelektranama na ugljen i povećati konkurentnost industrije tako da omogući privatnim proizvođačima električne enrgije da uđu na tržište kroz troškovno efikasne tarife koje osiguravaju održivost privatnog sektora.

Trenutačno veliki dio "know how" dolazi izvan države zbog rane faze razvoja same industrije u JAR-u, ali se očekuje da će se to s vremenom promijeniti kada bude bilo više vremena za edukaciju i treninge. S obzirom na potrebu održavanja vjetroelektrana postoji i mogućnost za proizvodnju opreme i rezervnih dijelova za servisiranje.

Michael Holm iz K2 Managementa kaže da je industrija vjetra u JAR-u vrlo zdrava sa puno projekata koji ulaze u pogon, a i nedavna treća runda natječaja je ponudila vrlo konkurentne cijene za otkup električne energije. REIPPP će biti završen prema planu i ako vjetroelektrane ostanu konkurentne, te se poveća lokalni udio u projektima, imat će svijetlu budućnost u energetskom miksu JAR-a.

Općeniti socijalni razvoj JAR-a povećava potrebe za energijom u toj državi, ali bez adekvatne gradnje elektrana do sada, te stoga JAR ima problema sa nestancima električne energije. Tu u igru ulazi obnovljiva energija koja u vrlo kratkom vremenu može pružiti konkurentnu proizvodnju električne energije.

Transparentnost

Burnett tvrdi da REIPPP daje transparentna pravila za sve sudionike koja su generalno gledajući jasna. Rezultati se objavljuju javno što daje vjerodstojnost cijelom procesu.

Nedostatak električne energije u JAR-u čini investicije u tu zemlju vrlo atraktivnim, pri čemu su vjetroelektrane idealno rješenje za povećanje proizvodnje, te su ujedno i najjeftiniji oblik nove elektrane dostupne u regiji sa trenutnom cijenom od 74 c/kWh. Isto tako imaju najkraće rokove izgradnje; za projekt treba 1-2 godine, te otvara radna mjesta u udaljenim regijama sa malom ekonomskom aktivnošću, te diverzificira energetski miks JAR-a i smanjuje emisije stakleničkih plinova.

Mogućnosti napretka

Uvijek postoji mogućnost napretka koje će ujtecati na dinamičnost tržišta, kao što je recimo padanje cijene tarife koja je od prve do treće runde pala sa cijene 1,14 R/kWH na 0,74 R/kWh u manje od dvije godine. Sam proces natječaja je bio ekstremno efikasan u dobivanju najbolje cijene, ali je brzo stvorio veliku konkurentnost koja se inače pojavljuje u puno zrelijim industrijama. Mnogi se boje da bi kvaliteta mogla pasti zbog velikog pada cijena.

Daljnji razvoj tehnologije vjetroagregata i spremanja energije se mora nastaviti kako bi se smanjili kapitalni troškovi vjetroelektrana, a i velika količina tradicionalnih izvora goriva kao što su ugljen i plin imaju utjecaj na razvoj velikih elektrana.

S obzirom na rudnike ugljena u JAR-u ondje se dugo koriste termoelektrane na ugljen, te bi vjetroelektrane za uspjeh morale imati jači lokalni element kako bi se opravdale daljnje investicije u industriju.

Sveukupno gledano Karlsson smatra da je vlada kroz REIPPP pomogla stvoriti balans u diverzifikaciji proizvodnje električne energije, te njen daljnji razvoj treba poticati.

Izvor: http://social.windenergyupdate.com

Tags:     južnoafrička republika      reippp      električna energija      vjetroelektrane      staklenički plinovi      bankabilni okvir
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?