Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pogled na tržište vjetroelektrana 2014. - prvi dio E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 20:05

Nakon prošlogodišnjeg pada godišnje instalirane snage vjetroelektrana u svijetu nakon rekordne 2012. godine, ove godine se očekuje stabilizacija i porast instalacija vjetroelektrana u SAD-u i Kini, te nadolazak nekih novih tržišta.

Prošla godina je bila prva u zadnjem desetljeću u kojoj je tržište vjetroelektrana palo i to ponajviše zbog pada tržišta SAD-a, te donekle stagnacije Kineskog tržišta.

Ova godina bi trebala biti mnogo bolja, iako možda ne kao rekordna 2012., pri čemu se očekuje stabilizacija i rast tržišta u SAD-u i Kini, te rast nekih nadolazećih tržišta. Prema GWEC-u ove godine bi se trebalo instalirati 45-48 GW vjetroelektrana. Najveća nepoznanica je tržište SAD-a. U Europi tržište i nadalje guraju Njemačka i Velika Britanija, uz pomoć tržišta Švedske, Danske i Finske, te Poljske i Turske, dok se od Kine očekuje novi rast. U nastavku članka se prezentira procjena analitičara po pojedinim regijama svijeta.

Europa – dva glavna tržišta i naglasak na priobalnom sektoru

U Europi se ove godine očekuje stagnacija tržišta zbog promjene sustava poticaja i politike u mnogim državama. Trebalo bi biti instalirano oko 2 GW priobalnih vjetroelektrana, pri čemu će većina biti u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a koje su sve više u fokusu interesa. Primjećuje se pojačan razvoj projekata u sjevernim područjima koja zahtjevaju od developera i dobavljača da promjene strategije na tržištima uslijed drugačijih uvjeta vjetra, a koji zahtijevaju implementaciju novih tehnologija.

Europsko tržište vjetroelektrana se tako prebacuje sa usporenih tržišta na jugu kao što su Španjolska i Italija na tržišta na sjeveru kao što su Njemačka i Velika Britanija, te Norveška, Finska, Švedska i druge sjeverne zemlje. Osim njih očekuje se daljnji rast tržišta Turske i Francuske.

Ipak, potrebna je stabilizacija sektora i to posebno priobalnog, pošto Njemačka ima problema sa izgradnjom priključaka na elektroenergetsku mrežu, a zbog čega je smanjen i cilj za 2020. godinu sa 8 na 6,5 GW priobalnih vjetroelektrana. S druge strane zbog reforme tržišta u Velikoj Britaniji (uvođenje feed-in-tarife) su RWE, Scottish Power i Centrica odustali od ogromnih projekata u sektoru. Zbog toga su se pojavile bojazni da i Velika Britanija neće uspjeti postići cilj od 10 GW priobalnih vjetroelektrana do 2020. godine, što je već bio smanjeni cilj od početnih 18 GW.

Najveći problem Europske Unije je ipak nepostojanje obnovljivih ciljeva iza 2020. godine, a rješenje tog problema se ne očekuje do 2015. godine, te revizija napretka 2020 ciljeva, koja se također radi ove godine, a koja bi mogla pokazati poražavajuće rezultate kod pojedinih država.

SAD: život nakon PTC-a

Razvoj energije vjetra u Sjedinjenim Američkim Državama je praktički obustavljen u prvoj polovici prošle godine zbog produženja njihove verzije poticaja (PTC – porezne olakšice za proizvodnju) u zadnji trenutak, ali je aktivnost skočila nakon što je revizijom utvrđeno da PTC dobivaju svi projekti koji krenu u izgradnju iduće godine.

Ove godine se očekuje rast tržišta, koje ipak neće biti na razini 2012. godine kada je instalirano rekordnih 13 GW. Tako MidAmerican kani izgraditi 500 MW vjetroelektrana u Iowi ove godine, Iberdrola Renewables u razvoju ima više od 500 MW, te će uskoro dovršiti vjetroelektranu Baffin snage 202 MW.

Postoji zabrinutost o dugoročnoj budućnosti tržišta vjetroelektrana u SAD-u zbog nepostojanja sigurnosti u dugoročna investiranja na domaćem tržištu. Postoji prijedlog reformi energetskih poreza koji bi mogao popraviti situaciju, ali zbog nadolazećih izbora za Kongres, te šire priče oko cijelih reformi ne očekuje se veliki napredak do 2015. godine.

Iako je PTC glavni pokretač razvoja, u SAD-u postoje i RPS-ovi (portfelj kojim se nalaže da određeni dio proizvodnje električne energije mora biti iz obnovljivih izvora energije) koje trenutno koristi Kalifornija, a uskoro ih uvode i Michigan, Minnesota i New York koji potiču daljnji rast sektora.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     europska unija      priobalni sektor      njemačka      velika britanija      sjedinjene američke države      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?