Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pogled na tržište vjetroelektrana 2014. - drugi dio E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 09 Travanj 2014 20:24

Nakon prošlogodišnjeg pada godišnje instalirane snage vjetroelektrana u svijetu nakon rekordne 2012. godine, ove godine se očekuje stabilizacija i porast instalacija vjetroelektrana u SAD-u i Kini, te nadolazak nekih novih tržišta. Ovo je završni dio članka o pregledu tržišta 2014. godine, a prvi dio može se pročitati ovdje.

Kanada – budućnost počinje sada

Instalacija vjetroelektrana u Kanadi nastavlja se u dobrom tonu, sa 1,6 GW novih instalacija prošle godine čime je ukupna instalirana snaga došla na 7,8 GW, te bi se trebalo dostići 12 GW do 2016. godine prema podacima Kanadskog udruženja za energiju vjetra (CanWEA).

Najveća tržišta su Ontario i Quebec, pri čemu svaka regija ima instaliranu snagu od otprilike 2,5 GW. Ontario bi sam trebao instalirati oko 1,5 GW ove godine, dok bi Quebec trebao instalirati skoro 1 GW ove, a i iduće godine. Alberta bi potencijalno mogla instalirati oko 400 MW ove godine na postojećih 1,1 GW, s time da u planu ima još skoro 4 GW, ali tu još postoje problemi sa spajanjem na elektroenergetsku mrežu. Britanska Kolumbija bi pak mogla doći sa 488 MW na 700 MW do 2016. godine.

Prema Siemensu instalacije će se u Kanadi nastaviti dokle god ima potpisanih ugovora, ali u tome i je problem, pošto je 2012. godine potpisano samo 400 MW novih ugovora, a prošle godine nije potpisan nijedan. Dugoročni planovi za energiju vjetra se rade u četiri najveće provincije, te bi ovisno o njihovim odlukama vjetroelektrane mogle nastaviti s rastom ili stagnirati.

Latinska Amerika – Brazil, Meksiko i ostali

U pet godina je Brazil od nadolazećeg tržišta postalo jedno od najbrže rastućih tržišta, te sam Brazil ima duplo veću instaliranu snagu vjetroelektrana nego sve ostale Latinske države zajedno. Ove godine bi se u Brazilu trebalo instalirati oko 1 GW novih vjetroelektrana. Ubrzani rast je i ovdje izazov za elektroenergetsku mrežu, ali po svemu sudeći je to kratkotrajan problem koji će uskoro biti rješen.

Ostatak priče o vjetru u Latinskoj Americi je uglavnom u Meksiku, te onda u manjim nadolazećim tržištima kao što su Čile, Urugvaj, Venezuela, Puerto Rico i Argentina. Meksiko bi ove godine trebao prijeći 500 MW instalirane snage. Siemens je pak nedavno dobio novu narudžbu u Peruu, te implementira projekt u Čileu. Isto tako se pomalo pojavljuju projekti u Urugvaju, Peruu i Čileu.

Azija – čeka se buđenje Kine

Kina je prošlu godinu završila sa otprilike 16,1 GW novih instalacija, te sa proizvodnjom iz svih svojih vjetroelektrana u iznosu od oko 1.290 TWh. Ove godine se očekuje instalacija još 18 GW, ali je prošle godine na mrežu spojeno samo 7,8 GW. Odobreno je više od 134 GW projekata, pri čemu se fokus pomalo pomiče sa sjevera na jug. Kina trenutačno ima oko 90 GW instalirane snage, a planira imati 100 GW do 2015., i 200 GW do 2020. godine.

Stoga je najveći problem Kine kako upravljati sa previše instalacija projekata koji nisu spojeni na elektroenergetsku mrežu i zbog čega se ograničava rad vjetroelektrana u glavnim regijama. Zbog toga se mora investirati u novu infrastrukturu  što se pokušava ubrzati kroz novu politiku državnog kongresa kojima će se ubrzano graditi HVDC prijenosna mreža. Isto tako se ubrzava odobravanje novih vjetroelektrana pošto se sada o tome odlučuje kroz regionalnu vlast, a ne kroz središnju.

Drugo najveće tržište u Aziji, Indija se stabiliziralo na oko 1,5 do 2 GW godišnje, s time da se tamo teško probiti zbog velike konkurentnosti tržišta.

Međunarodna tržišta – oklade u rast

Prema Steve Sawyeru iz GWEC-a tri države s najvećim rastom ove godine bi trebale biti Meksiko, Brazil i Južnoafrička Republika. Tamo nema tako puno vjetroelektrana kao u SAD-u ili Europi, te nije teško ući kao na tržište Kine. Ta gužva znači i manje OEM cijene što je dobra vijest za developere. Južnoafrička Republika je posebno zanimljiva pošto tamo ove godine konačno kreće instalacija i puštanje u pogon prvih vjetroelektranu prema njihovom REIPPP programu.

Prema GE-u, njihove strategija se ponajviše fokusira na tržišta Brazila, Njemačke, Turske, Velike Britanije i Indije. Alstom pak radi na priobalnom sektoru u Europi i Japanu, te na novim servisnim mogućnostima i boljim stupovima.

Ubrzani rast novih priobalnih tržišta

Nakon tri postojeća tržišta priobalnih vjetroelektrana (Njemačka, Velika Britanija i Danska), Kina također već ove godine planira instalaciju nekoliko stotina megavata vjetroelektrana, iako još ne postoji fiksna tarifa za iste. To bi se trebalo uskoro riješiti, te će onda krenuti pravi boom.

S druge strane SAD je još uvijek u fazi testiranja tog tržišta pri čemu postoje projekti Cape Wind u Massachusettsu i Block Island u Rhode Islandu koji ove godine moraju krenuti u razvoj. Ako oni uspiju, onda bi mogli pokrenuti cijelo tržište, s tim da postoji više planova za aukcije za priobalne teritorije.

Ipak, najzanimljivije je tržište Japana koje je u samo dvije godine uspjelo postaviti i pustiti u pogon testnu plutajuću vjetroelektranu snage sa  vjetroagregatom od 2 MW. Ove godine se planira postavljanje i 7 MW vjetroagregata zajedno sa domaćom opremom, te ozbiljan razvoj i gradnja plutajućih temelja. Japanska brodogradilišta su vrlo zainteresirana za razvoj sektora, pošto pomalo gube svoja tradicionalna tržišta.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroelektrane      pogled na tržišta      kanada      latinska amerika      brazil      priobalne vjetroelektrane      japan
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?