Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Greenpeace upozorava na europsku ovisnost o fosilnim gorivima E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 10 Listopad 2014 18:18

"Sputani. Zašto nas europski energetski divovi žele držati ovisnima o fosilnom gorivu iz uvoza" novi je Greenpeace-ov izvještaj kojim se želi razjasniti europska energetska politika, upozoriti na pretjeranu ovisnost o uvoznim gorivima, te prije svega pozvati europske čelnike da povećaju udio obnovljivih izvora energije i smanje emisije stakleničkih plinova.

Ukrajinska kriza dokazala je pretjeranu europsku ovisnost o fosilnim gorivima, posebice ruskom plinu, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da je europski diplomatski odgovor gotovo nepostojeći dok su financijske posljedice velike. Europska unija godišnje potroši više od 400 milijardi eura na uvoz energenata koji zadovoljavaju 53% njezinih potreba.

Najveći europski proizvođači i distributeri električne energije, uključujući EDF, E.ON, GDF Suez, RWE, ENEL, Vattenfall, Iberdrolu i Gas Natural Fenosu, pokušavaju utjecati na postavljanje novih klimatskih i energetskih ciljeva podržavajući samo ciljno smanjenje stakleničkih plinova do 2030. godine, bez daljnjeg povećanja udjela obnovljivih izvora energije i smanjenja potrošnje. Ovakav stav proizlazi iz činjenice da bi povećanjem obnovljivih i smanjenjem potrošnje bio ugrožen njihov profit, kreditni rejting i vrijednost dionica. Naime, trećina prihoda osam najvećih elektroenergetskih kompanija u EU dolazi od plina i ugljena uvezenih iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora, a upravo najveće prihode imaju E.ON, GDF Suez i ENEL.

Prodaja plina i el. energije najvećih kompanija

Procjenjuje se da je ovih osam kompanija u 2011. godini prodalo plina i električne energije u vrijednosti 342 milijarde eura, ostvarivši 59 milijardi eura operativne dobiti. Trećina tih prihoda, odnosno 116 milijardi eura, odnosi se na energiju dobivenu iz plina i ugljena uvezenog iz zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora, stoji u izvješću. Najveći prihod ostvarili su upravo E.ON, GDF Suez i ENEL, što jasno objašnjava zašto se protive promjenama.

Prema procjenama Greenpeace-a , E.ON-ov udio u prihodu od prodaje električne energije i plina iz uvoza u 2011. godini iznosio je 36%, dok je GDF Suez imao udio od 37%, a ENEL 67%. Također, prihod španjolske Gas Natural Fenosa gotovo je u potpunosti vezan uz uvoz koji u njihovom poslovanju čini čak 85%.

Prihodi od prodaje i procjena udjela

ENEL, Gas Natural Fenosa, EDF i Iberdrola uvoze više od 75% plina iz zemalja izvan EU i Norveške, dok je europski prosjek uvoza ipak znatno manji i iznosi 45%. Najviše plina uvozi se dakako iz Rusije, a ENEL i Gas Natural Fenosa ponajviše ovise o alžirskom plinu. Uvoz ugljena također odskače od europskog prosjeka (63%) i iznosi nevjerojatnih 90%, a najviše ugljena dolazi iz Rusije, Kolumbije, S.A.D.-a, Južnoafričke republike i Indonezije.

Uvoz iz zemalja izvan EGP

Pregled najvećih europskih elektroenergetskih kompanijaIndex članka
Greenpeace upozorava na europsku ovisnost o fosilnim gorivima
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?