Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

O.A.ZA. predstavila projekt Kids&Wind na Krku E-mail
Autor Uredništvo   
Subota, 29 Studeni 2014 19:25

Cilj projekta „Kids & Wind“ je instalacija velikog vjetroagregata od 2.5 MW u koji će uložiti 3000 djece iz cijele Hrvatske.

Na ovaj način djeca će jednostrukom uplatom od 100 € uložiti u pokretanje ovoga projekta, te osigurati štednju koja će im se višestruko isplatiti pri otkupu električne energije. Sav višak proizvedene energije će ići u Zakladu koja će koristiti sredstva za edukaciju djece o održivom razvoju i pokretanje programa u tome smjeru. Djeca će na ovaj način odrasti uz svoju vjetroelektranu, te naučiti važnost i isplativost ulaganja u obnovljive izvore energije. Uz samu vjetroelektranu izradit će se i edukacijski centar te provoditi konstantna edukacija djece po cijeloj Hrvatskoj. Na ovaj jedinstveni način, djeca će pokazati da je čak i s malim ulozima moguće postati vlasnikom projekta vrijednog nekoliko milijuna eura.

Projekt se razvija u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, Kids&Wind zakladom iz Belgije, „Ponikve eko otok Krk“, te s Energetskom zadrugom Krk.

Pregled događanja na Krku može se vidjeti ispod:

Medijski event službenog početka projekta„Kids & Wind“

Mjesto: Otok Krk, gradovi: Vrbnik, Punat, Omišalj, Krk

Vrijeme: 18. do 21. studenog 2014.

Organizator: Udruga O.A.ZA.

Partneri: Ponikve, OŠ Vrbnik, OŠ Punat, OŠ Krk i OŠ Omišalj

Cilj ovog eventa bio je educirati i upoznati učenike osnovnih škola otoka Krka s projektom, te medijska popraćenost istoga. Za vrijeme trajanja radionica, djecu se učilo kako na praktičan način iskoristiti vjetar kao bogat, obnovljiv, lako dostupan i čist izvor energije. Krčko poduzeće Ponikve osiguralo je dovoljan broj plastičnih boca, a suradnjom s osnovnim školama osigurao se dovoljan broj sati za provedbu radionica. Osnovne škole koje su sudjelovale u radionicama su OŠ Vrbnik, OŠ Punat, OŠ Krk i OŠ Omišalj, a učenici koji su pohađali radionice su bili iz 3., 4. i 5. razreda.

Radionice na otoku Krku, 18. – 21. 11. 2014.

18. – 21. studeni. 2014.

Djeca su na radionicama izrađivala improvizirane vjetrenjače te personalizirane zastavice na platnu. Vjetrenjače su izrađivali od plastičnih boca, plutenih čepova, štapića i drugih materijala, a djeca su ih nakon izrade bojala temperama. Žiri je odabrao po dva najbolja rada iz svake škole, od kojih su finalisti odabrani na glavnom događanju u petak u OŠ Krk. Dodijeljene su dvije nagrade: za najbolju tehničku izvedbu te za najbolje dizajnersko rješenje. Uz vjetrenjače, djeca su izrađivala personalizirane platnene zastavice crtajući na njima vlastitu viziju vjetroelektrane.

Događaj za djecu i roditelje u gradu Krku

Petak, 21. studeni 2014.

8:00 – 12:00h

Nakon održavanja posljednje radionice, učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Krk su uz recitacije i pjesmice na slikovit način izrazili svoj stav o klimatskim promjenama, kao i uzbuđenost proizvodnjom vlastite električne energije iz vjetra. Zatim je na red došla koreografija u kojoj su simulirali rad vjetroelektrane. Koreografija se snimala s obližnjeg zvonika, a djeca su u njoj sudjelovala s velikim entuzijazmom. Potom je žiri, sastavljen od člana udruge, profesorice OŠ Krk i anonimnog prolaznika, odabrao dva najbolja rada čije autore smo simbolično nagradili.

12:00 – 15:00h

S nekolicinom djece i njihovim roditeljima uputili smo se na obližnji vrh te smo na toj lokaciji u zemlju zabili sve zastavice koje su napravljene na radionicama. To smo također zabilježili kamerom.

Rezultati provedbe

Zastavicama smo figurativno obilježili mjesto gdje će djeca imati svoju vjetroelektranu. Na lokacijama smo snimili i materijal za promociju projekta među potencijalnim investitorima i partnerima.

Provedbom promocije pridobili smo dio medijskog prostora i zainteresiranost javnosti za projekt. Projekt je dobio pozitivne reakcije sa svih strana, a pojedini su građani već pokazali interes za ulaganje u projekt. Daljnjom promocijom projekta i organizacijom sličnih događanja pridobit će se interes sve većeg broja hrvatskog građanstva što nam je od velike važnosti. U cilju nam je za suradnju zainteresirati što više osnovnih škola, kako bismo veliki broj djece potaknuli na razmišljanje o održivom razvoju i zelenoj budućnosti. I vi se stignete uključiti u projekt i svome djetetu osigurati sigurniju i održivu budućnost!

Tags:     oaza      projekt      krk      kids&wind      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?