Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Predstavljamo EWEM – European Wind Energy Master program za studiranje E-mail
Autor Uredništvo   
Nedjelja, 30 Studeni 2014 11:35

EWEM – European Wind Energy Master

Četiri vodeća svjetska sveučilišta u polju energije vjetra udružila su  snage 2012. godine i osnovala  jedinstveni program diplomskog studija European Wind Energy Master (EWEM), međunarodni master progam za motivirane studente koji se žele posvetiti  studiju vjetroenergije.

Što je EWEM?

EWEM je dvogodišnji  Erasmus Mundus program vrijedan 120 ECTS-a. Program je  osnovan na temeljima rastuće potražnje za visokoobrazovanim kadrom koji bi pridonio sve snažnijem zamahu istraživanja u području vjetroenergije, istraživanja koje ima potencijal oblikovati budućnost vjetroenergije. Program se provodi sa svrhom obrazovanja 120-150 inžinjera godišnje kako bi popunio sami vrh svjetske potražnje (1-2%) za  stručnjacima sa diplomskim obrazovanjem.

EWEM konzorcij se sastoji od četiri vrhunska sveučilišta u polju vjetroenergije: Danskog Tehničkog Sveučilišta (DTU), Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU), Sveučilišta Carla von Ossietzkyskog u Oldenburgu (UniOl) i Tehničkog sveučilišta Delft (TUDelft).  Svako od sveučilišta sastavnica programu pridonosi svojim ekspertizama .

Studenti imaju na raspolaganju četiri različita usmjerenja na svome diplomskom studiju. Svaki od ponuđenih smjerova sadrži različite kolegije te o tome ovisi i na kojem sveučilištu student provodi određen semestar. S obzirom da studenti prolaze kroz više sveučilišta u tom periodu, imaju mogućnost prikupljati znanje od najboljih stručnjaka sa svakog sveučilišta na kojem će se naći :

  • Fizika vjetra  (DTU, UniOl)
  • Dizajn i konstrukcija rotora (DTU, TUDelft)
  • Elektroenergetski sustavi (DTU, TUDelft, NTNU)
  • Offshore vjetroelektrane (DTU, NTNU)

Nakon uspješnog završetka studija dodjeljuje se dvostruka MSc diploma od dva sveučilišta koja su nadzirala izradu diplomskog rada.

Hrvatska se trenutno može pohvaliti sa dva studenta na EWEM-u. Od 2013. Godine EWEM pohađa Stjepan Mahulja koji je preddiplomski studij završio na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dok od 2014. godine kao drugi hrvatski predstavnik nalazi se Mihael Plut, sa završenim preddiplomskim studijem na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na Sveučilištu u Zagrebu.

Stjepan je studij  započeo 2013. godine i bliži se pisanju diplomskog rada u ljetnom semestru 2015. u sklopu smjera dizajn i konstrukcija rotora, a njegovo viđenje je sljedeće:

„DTU je jedno od svjetski najbolje rangiranih sveučilišta, pogotovo kad se u obzir uzme suradnja sa industrijom.  Danska je izvrsna zemlja za inženjere, ima snažnu industriju sa mnogo snažnih kompanija, posebice se ističu kompanije koje se bave vjetroenergijom.  Danci su sretni sa načinom na koji zamlja funkcionira, a nakon 2 semestra provedena  u Kopenhagenu mogu razumjeti i zašto.  Cjelokupno iskustvo je nemoguće sažeti u jednu rečenicu.  Tijekom studija se upozna veliki broj novih ljudi, kultura, a iskustvo studiranja na internacionalnoj razini  pruža jedinstvenu priliku za izgradnju svjetskog karaktera pojedinca.  Toplo preporučam EWEM program svima koji su spremi kročiti u veliku avanturu studiranja u inozemstvu.“

Dok se Stjepan nalazi na studiju dizajn rotora, ja sam se odlučio za smjer fizike vjetra.  Glavni razlozi donošenja te odluke su već prethodno stečeno iskustvo u struci te veliki potencijal i mogućnost istraživanja što učinkovitijeg korištenja vjetroresursa. Za sada mogu potvrditi da su uvjeti i radna atmosfera na DTU-u na iznimno visokoj razini. Iako sam i do sada imao prilike raditi i studirati kroz programe iznimno kvalitetnih institucija smatram da kroz ovaj program, koji zahtjeva veliki trud, mogu napredovati još više u svome akademskom obrazovanju. Osim iznimne kvalitete same institucije na kojojh pohađam studij i gdje mogu učiti od vodećih svjetskih stručnjaka u svojim područjima, sama činjenica da se studij održava u Danskoj ,koja je jedna od država koje vode svijet prema iskorištavanju energije iz vjetroresursa, omogućava mi da budem na samom vrhu znanstvenog napretka u istraživanju vjetroenergije. Ovo je svakako iskustvo koje će me unaprijediti kao stručnjaka,ali  i koje će snažno utjecati i na mene kao osobu.

Stjepan ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) i ja stojimo na raspolaganju i rado ćemo Vam odgovoriti na sva pitanja u vezi programa te ostala popratna pitanja.

ROK ZA PRIJAVU

Konačni rok za prijavu je 1. travnja 2015. Ukoliko se želi prijaviti za ERASMUS Mundus stipendiju Europske komisije rok je 1. prosinac 2014. godine.

Za više informacija posjetite web stranicu EWEM programa :http://www.windenergymaster.eu/,

Sa pitanjima se obratite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili posjetite EWEM FB: European Wind Energy Master.

 

Članak je za Vjetroelektrane.com napisao Mihael Plut, student programa EWEM

Tags:     ewem      vjetroenergija      studij      sveučilište      diplomski rad      konzorcij
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?