Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Počinje ozbiljni razvoj vjetra u Latinskoj Americi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 25 Siječanj 2011 21:50

Latinska Amerika se raprostire na površini od 21 milijuna km2, kroz mnoge različite okoliše, od kojih su mnogi odlični za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Nažalost instalirana snaga takvih izvora je još uvijek mala, ali potencijali u budućnosti su ogromni.

U Latinskoj Americi još treba postaviti regulatorne okvire za energiju vjetra, te bi trebalo uskladiti regulatorne okvire tako da se vjetar brže razvija. Inače, Latinska Amerika najviše električne energije dobija iz hidroelektrana, koje su jako kompatibilne sa vjetroelektranama.

Prema godišnjim podacima Latin American Wind Energy Association (LAWEA) iz 2009.-2010., rast instalirane snage vjetroelektrana u 2009. je dostigao 100%, što je veliki rast s obzirom na rast od 20% u 2008. Rezultat je još impresivniji pošto se to odvijalo za vrijeme globalne recesije. 2009. je instalirano 622 MW, što iako je malo u ukupnoj snazi čini veliki rast u odnosu na godinu ranije. LAWEA misli da je glavni razlog tog rasta želja vlada i regulatornih agencija da povežu hidroelektrane i vjetroelektrane i želja za ubrzanim razvojem države pomoću obnovljivih izvora energije.

IHS-ova Emerging Energy Researchova (EER) studija predviđa daljnji rast vjetra, te se predviđa godišnji rast od 12,6% do 2025. godine. Očekuje se da će tada biti instalirano oko 46 GW vjetroelektrana. Očekuje se i da će Brazil tada držati 2/3 instalirane snage, slično omjeru koji postoji i danas. Po tome bi Brazil trebao imati instalirano 31,6 GW snage, a drugi bi trebao biti Meksiko sa oko 6,6 GW. Istraživanje kao glavni razlog za manju količinu instalirane snage vjetroelektrana navodi visoku cijenu opreme za vjetroelektrane i preferiranje velikih projekata hidroelektrana. Ipak zbog nestabilnog vremena zadnjih godina uslijed čega ima manje kiša nego prije, i pada cijena opreme za vjetroelektrane povećao se interes za energiju vjetra na tom području. Još jedan dodatni poticaj razvoju je činjenica da su banke ostavile dovoljno financija da svi aktualni projekti ostanu aktivno u razvoj.Index članka
Počinje ozbiljni razvoj vjetra u Latinskoj Americi
#2
#3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?