Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Projektanti lasera imaju korist od proizvođača lopatica vjetroagergata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 20 Veljača 2011 19:28

Koristeći iskustvo iz zrakoplovne industrije, LAP GmbH Laser Applikationen sada pomaže proizvođačima lopatica da povećaju točnost izrade, a smanje troškove. Axel Rieckmann, prodavač iz LAP-a je objasnio korištenje laserske opreme kompanije, koju je Njemački Lloyd certificirao za korištenje u proizvodnji lopatica vjetroagregata.

Sustavi lasera prikazuju točke, linije, križeve ili bilo koji drugi oblik na praktički svakoj površini koja se skalira na CAD podacima, te time zamjenjuje fizičke uzorke i opremu za mjerenje. LAP daje softver i projektore za 2D i 3D aplikacije.


Slika 1: Vjetroagregat, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Korištenjem laserske opreme jednostavnije je ručno podešavanje, a smanjuju se i pogreške. Dodatno, promjene u dizajnu se mogu jednostavno ukomponirati, i nije potrebno raditi nove fizičke uzorke; samo se promjene podaci projekcije.

Prednosti laserskih sustava je veća kvaliteta, kraće vrijeme postavljanja, i manji troškovi razvoja.

Sama oprema se može koristiti u nekoliko procesa koji uključuju: spajanje dijelova, stavljanje slojeva na materijal, pozicioniranje i poravnanje dijelova, prikaz koraka rada ili pomaganje drugim radovima davanjem vizualne pomoći.

Najvažnije mjesto korištenja lasera su visoko performansna ugljična vlakna za auto i avionsku industriju, ali se koriste i u procesiranju drva, tekstilno industriji i industriji guma, kao i u proizvodnji lopatica za vjetroagregate.

Način rada:

Korištenjem laserske opreme, laserska zraka se skreće u x i y smjeru pomoću dva oscilirajuća zrcala, koja prate potrebni oblik. Zrcalni motori (galvanometri) su optimizirani za najveće brzine i točnosti, a gibanje im kontrolira digitalni procesor. Sa udaljenosti od četiri metra površina ima točnost od +/- 0,5 mm.


Slika 2: Prikaz LAP-a, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Oblik se šalje do sustava kao CAD podatak, odakle digitalni procesor stvara kontrolne signale koji koriste galvanometri.  LAP je jedini proizvođač koji koristi digitalne algoritme za kontrolu galvanometra, te nema nikakvih otklona, čime se postiže povećana stabilnost. Sustav ima automatizirane procese sigurnosti, kao što je „TargetCheck“ koja provjerava poziciju referentnih točaka kako bi osigurao točnu kalibraciju sustava.

LAP ima PRO-SOFT 3D softver koji kontrolira cijeli proces rada, te korisnike vodi korak po korak kroz sve procese. Laseri se najčešće postavljaju na stropu ili na nosaču. Jednostavan i kompaktan dizajn omogućava laganu integraciju u postojeće sustave, s time da su sutavi hermetički zatvoreni da spriječe onečišćenje lasera i galavanometra.Index članka
Projektanti lasera imaju korist od proizvođača lopatica vjetroagergata
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?