Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Zašto nestalna proizvodnja električne energije iz vjetra nije veliki problem E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 15 Svibanj 2011 22:32

U članku koji je napisao Chris Varrone iz Sjedinjenih Američkih Država, osnivač i predsjednik Riverview Consultinga i prijašnji glavni strateg za tehnologiju i razvoj u Vestasu, objašnjeno je laičkim rječnikom zašto način rada vjetroelektrana nije veliki problem za elektroenergetske mreže, te objašnjava da je cijena integracije vjetroelektrana u sustav samo 4 desetine centa po kWh.

Vjetar daje energiju:

Tržišta električne energije nagrađuju proizvođače na tri različita načina:

1. Energijom

2. Instaliranom snagom

3. Pratećim uslugama

Energija je jednostavna: kupac plaća za energiju, koja se mjeri u kWh. Analogija bi bila kao kad kupujemo sladoled na topli dan: prodavač je plaćen da zadovolji trenutačnu potrebu, i nema garancije da će se ijedna stranka vratiti sutra.

Instalirana snaga je isto jednostavna za shvatiti. Ako mi garantiraš u siječnju da ćeš i za vrijeme najtoplijeg danja u srpnju biti tu da mi prodaš sladoeld onda to ima neku vrijednost, i zbog toga dobiješ odvojeno (manje) plaćanje.

Na kraju postoji i tržište pratećih usluga koje je puno komplesknije. Ponuđači pratećih usluga su tu da pomognu kada električna mreža treba pomoć – da se osigura frekvencija ili napon, ili da tehnički parametri, kao što je faktor snage budu osigurani. To bi u analogiji sladoleda bilo kao da imate prijatelja koji bi išao za vama sa prijenosnim hladnjakom napunjenim sladoledom u slučaju da vam zatreba. Čak i ako ga nikad ne zatrebate morali biste ga platiti da uvijek bude spreman.

Vlasnici vjetroelektrana su uglavnom plaćeni samo za energiju, te u rijeđim slučajevima za usluge gdje energija vjetra jamči dio snage ili čak za prateće usluge. Ali u većini slučajeva je vrijednost snage vjetra niska, otprilike 10 do 20% od nazivne snage. Tako da recimo 100 MW vjetroelektrana vrijedi otrpilike kao 15 MW nuklearne energije kada se gleda sa stajališta vrijednosti snage.

S druge strane energija vjetra je vrijedna 100% energije iz nuklearne elektrane ili bilo koje drugoj elektrana na tržištu u datom trenutku; energija vjetra na tržištima koja gledaju dan unaprijed (s prognoziranjem) može vrijediti malo manje, ali i to se može poboljšati korištenjem razmjene energije ili korištenjem drugih resursa operatora vjetroelektrane (npr. ako vlasnik uz vjetroelektranu ima i elektranu na prirodni plin koja može pokriti nedostatak u predviđanju proizvodnje).

Time smo došli do prvog odgovora na pitanje zašto nestalnost rada nije problem, a taj je: vjetroelektranama se plaća samo za proizvedenu energiju, dok se elektranama na fosilna goriva plaća i za energiju i za snagu i za prateće usluge, te su tržišta energije već uzela u obzir probleme s nestalnosti proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana.Index članka
Zašto nestalna proizvodnja električne energije iz vjetra nije veliki problem
#2
#3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?